Apolitični

Suradnja centra za autizam i kazališne kuće

U foajeu kazališta predstavljene su uložne mape za programske knjižice predstava HNK-a Ivana pl. Zajca što su ih oslikali korisnici riječkog Centra za autizam. Mape, od kojih je svaka unikat, napravljene su od dviju povezanih ploča medijapana, a prednju su oslikali korisnici Centra na kreativnim radionicama pod vodstvom likovne terapeutkinje Vesne Slavuj.

Kazalište se zahvalilo Centru za autizam i njihovim korisnicima na predivno oslikanim mapama izrazivši nadu da će posjetitelji Kazališta prepoznati vrijednost njihova kreativnog rada.

Riječki Centar za autizam trenutno broji 26 korisnika do 21. godine i 8 odraslih korisnika. Autizam je vrlo slojevit poremećaj i sa svakim korisnikom individualno radi tim stručnjaka, od defektologa, logopeda, likovnih terapeuta, asistenata u nastavi i drugih, istaknula je voditeljica Centra, Sandra Čavrak. Također je napomenula kako je iznimno sretna zbog nastavka ove hvale vrijedne suradnje s riječkim Kazalištem.

Uložne mape nastavak su uspješne suradnje HNK-a Ivana pl. Zajca i Centra za autizam kojom se promiče važnost prihvaćanja osoba koje su „drugačije”. Suradnja je započela u siječnju 2015. prigodom premijere predstave „Vincent” Olje Lozice koja se bavi upravo temom autizma. Tada je bio organiziran okrugli stol o temi autizma i rada s autističnom djecom s ciljem dodatnog aktualiziranja i senzibiliziranja lokalne zajednice, a organizirana je i prodajna izložba radova korisnika Centra. Suradnja je nastavljena koncertom „Glazbom pomažemo” koji je održan u travnju 2015. u organizaciji Lions kluba Sušak i HNK-a Ivana pl. Zajca, kada je prihod od ulaznica bio namijenjen riječkom Centru za autizam.
Svoju unikatnu mapu u koju ćete odlagati kazališne programe možete nabaviti u kazališnom atriju prije svake predstave prilogom u donatorsku kutiju, a sav prikupljeni prihod namijenjen je upravo riječkom Centru za autizam.
Dobro došli u HNK Ivana pl. Zajca
Više u kategoriji: Kultura; Glazba
Izvor i foto: HNK Ivana pl. Zajca Rijeka
D. Šabić, mag. nov.