Apolitični

Sunčani satovi šjor Vlade

Čuli ste za sunčani sat ili jednostavnije sunčanik? Ako niste, evo o tome nešto zanimljivo iz Imotskog. Naime, poznati stari imotski stomatolog, ali i jedan od legendarnih skladatelja klapskih napjeva, dr. Vlade Vicić, paralelno sa svojim profesionalnim poslom, mnogo vremena poklonio je izradi sunčanog sata.
– On je izazov, veli šjor Vlade, i vrlo zanimljiva naprava. Nije danas u sofisticiranom svijetu problem izmjeriti vrijeme kada imamo na tisuće različitih satova, radio, televiziju, internet. Iz svake ćoše viri vam točno vrijeme. U svakom dijelu svijeta možete ga pratiti. No sunčani sat izaziva pozornost zbog načina na koji funkcionira i koliko je on točan, koje uvjete treba ispunjavati da pokazuje točno vrijeme i zimi i ljeti, budući da Sunce nije uvijek jednako visoko nad obzorom? Stoga je sunčani sat svojevrsna posebnost. Postoji pravilo da svugdje na Zemlji kazaljke sunčanika moraju biti okomite na Sunčeve zrake.To i jest uvjet da satovi odnosno sunčanici pravilno funkcioniraju. Prema riječima šjor Vlade, ako se kazaljke sunčanih satova pravilno postave, Sunčeve zrake će u svako doba dana, a i svako godišnje doba biti okomite na pravilno postavljene kazaljke.
Ipak, zbog eliptičnog kruženja Zemlje oko Sunca u pojedinim razdobljima godine Sunce, a stoga i sunčani sat nekada ubrzava, a nekada kasni. No, uz nedostatke sunčani sat ima i svoje pred, treba vidjeti koliko je sati, pratiti pomjeranje sjene što ga čini okomita kazaljka, veli nam šjor Vlade.
Zapravo, osim što po sunčanom satu (dakako, kada je sunčan dan) možemo vidjeti koje je vrijeme, on u sebi ima i nešto što čovjeka odnese do Sunca u svemir, pa svoju rođenu Zemlju vidi kao veliku kuglu i zamišlja kako se okreće oko svoje osi, a istovremeno oko Sunca.
Šjor Vlade Vicić izdao je i lijepi priručnik koji je nazvao Sunčani sat – sunčanik, a svoje sunčane satove postavio je u nekoliko gradova Hrvatske, među njima i u rodnom Imotskom. Zanimljivo, nema što. Koji lijepi hobi.

Braco Ćosić