Apolitični

„Sumpetar: ljubav duha i kamena” na Dugoratskom ljetu

Tko je bio Mate Brničević? Odgovor vjerojatno ni većina mještana Jesenica ili Dugog Rata i šire diljem naše općine ne zna, ali zato ga zna Stipe Ercegović, režiser rođen i nastanjen u Beogradu, rodom zemljak rečenoga slavnog pomorca Brničevića iz Jesenica. Film o Brničeviću Ercegović je prikazao u utorak na ljetnoj pozornici u Dugom Ratu u okviru 14. Dugoratskog ljeta, baš kao i dokumentarac naslova „Sumpetar: ljubav duha i kamena”. Dva su to novija naslova nastala iz radionice Stipe Ercegovića, doajena režije i promotora hrvatske kulture u srpskoj prijestolnici, predsjednika zajednice Hrvata Beograda.

„Ovim filmom htio sam afirmirati mladog čovjeka – našeg Kružanina, koji je žrtvovao svoj život na oltar domovine, a za dobrobit svoga naroda, o kome se u posljednje vrijeme dosta govori, pa i posprdno. Zapravo, ovim filmom htio sam pokazati pravu istinu o tim događanjima pa i ljudima. Ne smijemo zaboraviti da je zaista riječ o pobuni, i to najvećoj u povijesti pomorstva…“, kazao je pored ostaloga autor filma.
U drugom filmu „Sumpetar: ljubav duha i kamena“, autor je želio istaknuti ličnost osobe iz poljičke prošlosti, pa je, nema sumnje, istaknuo pravu osobu – don Franu Ivaniševića, autora grandioznog djela, jedne od najuspješnijih monografija u nas „Poljica, život i običaji“, čovjeka koji je dao sagraditi crkvu sv. Petra na Sumpetru, škole, putove… Kad već govorimo o don Frani, ne smijemo zanemariti ni njegovu Zakladu, uz pomoć koje su se školovali brojni mladi Jeseničani…

Više u kategoriji: Vijesti dopisnika

Piše : Davor Grgat