Apolitični

Summer Ethno Cinema / Čovjek i more

U splitskom Etnografskom muzeju, pozicioniranom tik do centralnog trga Dioklecijanove palače od 3. do 8. kolovoza svi filmaši su pronašli oazu po svom guštu.

Tomu je doprinijela filmska manifestacija Summer Ethno Cinema koju je Etnografski muzej Split u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Splita uspješno realizirao ove godine.
Još su samo dva dana preostala za filmska druženja koja su počela prvog ponedjeljka u tekućem mjesecu, stoga vas pozivamo na projekciju filmova koji vas čekaju večeras i u subotu kada se filmski maraton Summer Ethno Cinema zatvara.

Večeras u 19 sati prikazat će se pedesetominutni belgijski film iz 2013. godine „Zlo sjeme” („Mauavaise herbes”), Catherine Wielant, Caroline Vercruysse. Nakon prvog filma uslijedit će 10 minuta pauze, a potom će se prikazati film „Sestrinstvo” („Sisterhood”) Rogera Horna. Film je snimljen 2010. godine u Južnoafričkoj Republici.

U subotu će se u 19 sati prikazati francuski film iz 2014. godine „Muhamedov divan” („Le canape de Mohamed”) u trajanju od trideset minuta. Potom slijedi, u 19:30 sati, američki film „Gorki med” („Bitter honey”) Roberta Lemelsona sniman 2014. godine, u trajanju od osamdeset i jedne minute.

Uživajte u filmskom spektaklu Summer Ethno Cinema još samo dva dana vam je preostalo, a uz film preporučujemo vam i da „bacite” pogled na izložbu „Čovjek i more” autorice Ivane Vuković.
Ivana Vuković u izložbi je obradila najvažnije teme dalmatinskog ribarstva, stoga će se mnogi moći upoznati s tradicijskim ribolovnim alatima i ribarskom praksom koja je iščeznula, te s višestoljetnom bitkom ribara, ali i običajima ribara koji su se odrazili u velikoj mjeri na mnoga vjerovanja i usmeno stvaralaštvo, priče koje se dan danas baštine i koje generacije djece, ako imaju papu (oca) ili nona (djeda) ribara znaju. Autorica se uz te teme u izložbi osvrnula i na prevelik izlov plave ribe, školjki, koralja i spužava u Dalmaciji.
Ako niste znali kamo poći za vikend, sigurno smo vam barem malo vam pomogli u kreaciji vašeg plana za večer u petak i subotu!
Više u kategoriji: kultura
Jelena Perko, mag. oec.