Apolitični

Sudbina društva može se razaznati iz sudbine sporta

Sudbina društva može se razaznati iz sudbine sporta, a s obzirom na zbivanja u nogometu, Hrvatska ne može imati sjajnu budućnost, rečeno je u Zagrebu u ponedjeljak navečer na predstavljanju knjiga “Nogomet i politika” sociologa Dražena Lalića.

Ako se nogomet ne može riješiti kladioničarske mafije, nasilja i korupcije, onda se Hrvatska toga ne može riješiti ni u jednom drugom području, kazao je autor pred ispunjenom velikom dvoranom Novinarskog doma, te dodao da je sprega svih negativnih utjecaja dovela do gubitka jednog, a možda i oba najelementarnija obilježja sporta.

Prvo je da sudjelovanje publike bez kojeg sporta nema, a drugo neizvjesnost rezultata, kazao je autor knjige opsega 440 stranica, koja se pojavila u nakladi Frakture.

Lalić je naveo dva događaja koja obilježavaju sadašnji trenutak nogometa u Hrvatskoj. Prvi je pozitivan, kad je mladi vratar Hajduka Karlo Letica u zadnjoj sekundi dao gol glavom i donio pojedu svojoj momčadi. Drugi je negativan, a odnosio se na komentare susreta Lokomotiva-Dinamo, u kojoj je nakon 28 međusobnih susreta Lokomotiva prvi put pobijedila gradskog rivala.

Ima li uopće više potrebe za igrom ako je “čudo” da je netko pobijedio Dinama, upitao je Dražen Lalić i dodao da “svi imamo pravo voljeti svoj klub, a ne samo jedna stranka”.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Shutterstock