Apolitični

Sudamja, vrijeme radosti i druženja

 

Posebno radosno vrijeme za Splićane, a i mnoge druge u Dalmaciji predstavlja program proslave sv. Dujma, zaštitnika Splita grada kada će svi posjetitelji imati priliku pronaći nešto za sebe, u kulturnom, glazbenom, vjerskom i umjetničkom smislu.

Obilježava se 7. svibnja sa središnjim događajem, svečanom procesijom na Rivi i svetom misom, što je dodatno upotpunjeno sudjelovanjem kulturno-umjetničkih društava uz dragocjenu pomoć ugostitelja Splita čija gastronomska ponuda i dalmatinski specijaliteti daju poseban obol i veličaju povijest i tradiciju grada.

Program obilježavanja odvijat će se od 1. do 10. svibnja počevši od jutarnjih pa sve do kasnih noćnih sati, a kako u te dane više od sto tisuća građana Splita i njihovih brojnih gostiju iz cijele Hrvatske boravi u „ najlipšem gradu na svitu“, moći će uživati u odlično pripremljenim zabavama, koncertima, kulturnim zanimljivostima, izložbama itd.

I pučke su fešte djelić programa Sudamje pa su tako tu neizostavne klape, potom koloritni folklor, športski susreti, neizostavno tradicionalno okupljanje na Marjanu, u popularnom Varošu, kao i već ustaljene zabave koje imaju dugogodišnju tradiciju poput Fešte sv. Križa, Dan Marjana, polu-maraton i druge, poput izložbi slika, dramskih predstava i slično.

Budite i vi dio svečanog programa obilježavanja ovogodišnje Sudamje, a naš doprinos, uz najave različitih programskih događanja, dajemo od srca klapskom pjesmom Sudamja koju izvodi najstarija klapa Dalmacije, klapa Lučica.

D. Šabić, mag. nov.