Apolitični

Stvoren najveći svjetski trgovinski blok u povijesti – RCEP

Trgovinska razmjena je žila kucavica globalne ekonomije, a krajem 2020. godine potpisano je novo Regionalno sveobuhvatno gospodarsko partnerstvo (RCEP), koje je potpisom postalo najveći trgovinski blok u povijesti.

Tko je u RCEP-u i zašto je stvoren?

RCEP je sporazum o slobodnoj trgovini između 15 država u azijsko-pacifičkoj regiji, a formaliziran je nakon 28 rundi rasprava tijekom osam godina. Zemlje članice koje su dio RCEP-a imat će koristi od sniženih ili potpuno eliminiranih carina na uvezenu robu i usluge unutar regije u sljedećih 20 godina.

Do sada su ga ratificirale Kina, Japan, Tajland i Singapur a trenutnim tempom potpisivanja RCEP bi trebao stupiti na snagu početkom 2022. jer su se sve države članice dogovorile da dovrše postupak ratifikacije unutar godinu dana.

Zanimljivo je da se usred pregovora 2019. godine Indija povukla iz sporazuma

RCEP ne samo da će veličinom i opsegom nadmašiti postojeće azijsko-pacifičke trgovinske sporazume poput Sveobuhvatnog i progresivnog sporazuma za transpacifičko partnerstvo (CPTPP), već i ostala ključna regionalna partnerstva u naprednim gospodarstvima. To uključuje Europsku uniju i Sporazum između SAD-a i Meksika i Kanade (USMCA, prije poznat kao NAFTA).

Kada sve zemlje ratificiraju sporazum, RCEP će činiti oko 30% globalnog BDP-a

RCEP bi također mogao pomoći Kini da stekne još više snage u ekonomskoj utrci protiv SAD-a što također ne odgovara zapadu.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media