Apolitični

Studijski dan „Vrata Svetoga: Interdisciplinarno čitanje opusa Željka Mardešića”

Povodom 10. godina od smrti Željka Mardešića Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu i Franjevački institut za kulturu mira – Split, organiziraju studijski dan „Vrata Svetoga: Interdisciplinarno čitanje opusa Željka Mardešića”.

Studijski dan će se održati u srijedu, 19. listopada u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu s početkom u 9.30 sati.
Svoja izlaganja imat će sljedeći predavači: Siniša Zrinščak „Intimnost i znanstvenost: fenomen religije u sociologiji religije”; Ankica Marinović „Kako „udomiti” religiju u javnosti: hrvatska pluralistička perspektiva”; Dino Abazović „Vrata Svetoga i historiciziranje sekularizacijske debate”; Ivan Markešić „Kršćanstvo u Hrvatskoj”; Tonči Matulić „Ideja koncilskog kršćanstva”; Nikola Bižaca „Kršćanin pred izazovima pluralizma”; Željko Tanjić „Proroštvo i utopija Željka Mardešića”; Jadranka Brnčić „Parezija u djelu Željka Mardešića”; Ivan Šarčević „Sveti počeci monoteističkih religija”; Gordan Črpić „Svjetonazorski krugovi i modernizacija Hrvatske”; Ante Vučković „Žalac poniženosti i mišljenje Svetoga”; Marko Medved „Mardešićeva koncilska reinterpretacija ideoloških sukoba katolika i liberalizma iz početka 20. stojeća”; Stipe Tadić „Postmoderni eklezijalni pokreti u djelu Željka Mardešića”; Vine Mihaljević „Religijski pokreti u djelu Željka Mardešića – društvenost homo religiosusa”; Vlaho Kovačević „Sociologijski vidik fenomenologijskog okvira pučke religije kod Željka Mardešića”.
XXII. međunarodni teološki simpozij KBF-a u Splitu

 

Studijski dan …


Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu organizira XXII. međunarodni teološki simpozij koji će se održati 20. i 21. listopada u velikoj dvorani Fakulteta (Zrinsko-Frankopanska 19) na temu „Vjera u medijima – mediji u vjeri”. Na simpoziju će sudjelovati priznati međunarodni i domaći stručnjaci s teoloških učilišta u Rimu, iz vatikanskog dikasterija, domaćih teoloških i humanističkih fakulteta iz Splita, Zagreba i Osijeka. Program započinje u četvrtak 20. listopada u 17 sati. Nakon riječi pozdrava organizatora u prigodi otvaranja simpozija, uslijedit će predstavljanje zbornika radova XXI. međunarodnog znanstvenog simpozija „Stid. Višeznačnost jednog osjećaja” o kojem će govoriti red. prof. dr. sc. Mladen Parlov i red. prof. dr. sc. Ante Vučković. Potom će predavanje održati mons. dr. sc. Claudio Maria Celli (Vatikan) na temu „Rastuća prisutnost Crkve u digitalnom svijetu – izazovi i prilike”.
U petak 21. listopada prvo predavanje u 9 sati imat će izv. prof. dr. sc. Davor Džalto (Rim) naslovljeno „Medij vjere”. Potom će o temi” (Crkveni) mediji – izazov teološko-pastoralnom promišljanju i djelovanju” govoriti izv. prof. dr. sc. Jerko Valković (Zagreb). Nakon rasprave i kratke stanke u 11.15 sati doc. dr. sc. Ivica Šola (Osijek) održat će izlaganje na temu „Slika vjere i Crkve u hrvatskim medijima”, a izv. prof. dr. sc. Božo Skoko (Zagreb) govorit će o temi „Imidž Katoličke Crkve u hrvatskoj javnosti i mogućnosti upravljanja njime”. Jutarnji dio završava raspravom koja traje do 13 sati.
Popodnevni program počinje u 15.30 sati predavanjem dr. sc. Jaroslawa Krzewickoga (Rim) na temu „Masovni mediji kao predmet evangelizacije u teološkoj perspektivi Evangelli gaudiuma”, a potom će o temi „Važnost korištenja medija u vjerskom odgoju mladih za etiku komunikacije” govoriti doc. dr. sc. Mihael Prović (Split) i doc. dr. sc. Marijo Volarević (Split). Nakon kratke stanke, u 17.45 sati uslijedit će izlaganje dr. sc. Jure Strujića (Split) na temu „Internet u službi crkvenog navještaja”. Simpozij će u 19 sati zatvoriti dekan KBF-a u Splitu izv. prof. dr. sc. Anđelko Domazet.
Blagoslov gradilišta i temeljnoga kamena temeljca za novu crkvu na Nasipu
U župi Gospe od Anđela u Trogiru splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić blagoslovit će gradilište i temeljni kamen za novu crkvu i pastoralni centar s vrtićem „Sveti Ivan Pavao II.”, u subotu, 22. listopada, u 12 sati na Nasipu.


Duhovna obnova za studente Sveučilišta u Splitu
Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije i Studentski centar organiziraju trodnevnu duhovnu obnovu za studente i djelatnike Sveučilišta u Splitu, od petka, 21. do nedjelje, 23. listopada, u studentskom domu Kampus u Splitu. Voditelj duhovne obnove je pater Ike Mandurić. Program započinje u petak 21. listopada u 18 sati predavanjem p. Mandurića. Misno slavlje sa zazivom Duha Svetoga u 20 sati predvodi splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Koncert duhovne glazbe počinje u 21 sat.
Subotnji program počinje u 10.30 sati predavanjem p. Mandurića, a završava misom u 20 sati, klanjanjem pred Presvetim. Program u nedjelju 23. listopada počinje u 10.30 sati predavanjem p. Mandurića, a duhovna obnova završava misnim slavljem u 12 sati koje predvodi generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović.