Apolitični

Studije otkrile najveće zagađivače plastikom u Jadranu, Mediteranu i oceanima

NOVO istraživanje objavljeno u časopisu Nature, koje je provela nizozemska organizacija Ocean Cleanup, pokazalo je da pet zemalja proizvodi većinu plastičnog otpada koji je pronađen u sjevernom Tihom oceanu.

Prema studiji koju je vodio oceanograf Laurent Lebreton koja je analizirala podrijetlo i sastav 6000 uzoraka iz pacifičkog otoka smeća ukupne težine oko 500 kilograma, najveći zagađivači su Japan, Tajvan, Sjedinjene Države, Južna Koreja i Kina, uključujući Hong Kong.

Studija je također utvrdila da je oko 86% velikih komada plutajuće plastike u otoku smeća poteklo iz ribarskih brodova. Neki od tih komada i predmeta bili su stariji od 60 godina.

Obično plastičnim predmetima treba do 1000 godina da se razgrade na odlagalištima. Plastičnim vrećicama koje koristimo u svakodnevnom životu treba 10-20 godina da se razgrade, dok plastičnim bocama treba oko 450 godina.

Samo 9% plastike se reciklira

Plastika, vrlo jeftin i trajan materijal koji se lako oblikuje i koristi za mnoštvo različitih svrha, od ambalaže za hranu i pića do dijelova automobila, s vremenom je postala noćna mora suvremenog okoliša. Od sredine 20. stoljeća, kada je krenula njezina masovna proizvodnja, do danas, u svijetu je stvoreno oko 9.5 milijardi tona plastike – najviše umjetnog materijala nakon betona i željeza. To je oko tone plastike po glavi stanovnika koji danas nastanjuju planet.

Nažalost, samo 9% sve te plastike je reciklirano. Oko 79% nakupilo se na odlagalištima ili u prirodi, a oko 12% je spaljeno. Od toga je oko 8 milijuna tona završilo u rijekama i morima. Plastika sačinjava oko 80% sveg otpada pronađenog u morima. Oko 70% sve plastike koja uđe u more konačno završi na dnu.

Procjenjuje se da 80% sve plastike u oceanima dolazi iz kopnenih izvora, a preostalih 20% dolazi iz brodova i drugih morskih izvora.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay