Apolitični

Studija pokazala da se pandemija koronavirusa može ugasiti i bez cjepiva

Često i brzo testiranje na COVID-19 moglo bi eliminirati širenje novog koronavirusa već unutar nekoliko tjedana, tvrdi se u novoj studiji sveučilišta Harvard i Colorado.

Zbog nedostupnosti cjepiva protiv COVID-19 nova studija sveučilišta Harvard i Colorado pokazala je da je učestalost testiranja mnogo važnija od osjetljivosti na suzbijanje širenja novog koronavirusa, a to ih čini sposobnima ostvarivanju učinka “personaliziranih naredbi za ostanak kod kuće”, kako bi se eliminiralo širenje COVID-19.

Naše otkriće koja gleda na širu sliku jest takvo da kad je riječ o javnom zdravlju, bolje je imati manje osjetljiv test koji daje rezultate danas, nego osjetljiviji test koji daje rezultate sutra, naglašava Daniel Larremore, asistent profesora i vodeći autor studije sa Sveučilišta Colorado.

Bolje nego da govorimo svima da ostanu kod kuće, možemo se pobrinuti da osoba koja je zaražena ne širi zarazu dalje. Naredbe onda možemo dati samo onima koji su zarazni, a ostali mogu normalno nastaviti sa životom, kaže Larremore.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay