Apolitični

Studija pokazala da je vjerovanje u čarobnjaštvo kudikamo raširenije nego što se to mislilo…

Što biste rekli na podatak da milijardu ljudi globalno još uvijek vjeruje u čarobnjaštvo? A što biste tek rekli na to da autor najnovijeg istraživanja vezanog za to ističe da je riječ o tek konzervativoj procjeni?

U Švedskoj je primjrice samo 9 posto sudionika izjavilo da vjeruje u čarobnjaštvo, dok s druge strane njih 90 posto vjeruje u čarobnjaštvo u Tunisu, pokazali su podaci navedene studije, koja je objavljena u znanstvenom časopisu PLOS One.

Iako su vjerovanja u vještice češća u nekim zemljama nego u drugima, ona još uvijek zahvaćaju socio-demografske skupine u svakoj zemlji, piše autor studije i ekonomist Boris Gershman s Američkog sveučilišta (American University). 

Studija dokumentira da su vjerovanja u vještice još uvijek raširena diljem svijeta. Štoviše, njihova je prevalencija sustavno povezana s nizom kulturnih, institucionalnih, psiholoških i socioekonomskih karakteristika, kaže on.

Nedostaju podaci iz najmnogoljudnijih zemalja svijeta

Autor studije na kraju priznaje da su još potrebna dodatna istraživanja kako bi se stekla istinski globalna perspektiva o vjerovanjima u vještice. Unatoč širokom opsegu, Gershmanova studija ima neka ograničenja, poput nedostatka podataka iz Kine i Indije, dviju najmnogoljudnijih zemalja na planetu.

Izvor: Science Alert

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay