Apolitični

Stručno spašavanje simbola Gata

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nakon dijagnostike Hajdukove murve danas su eminentni stručnjaci Bodo Siegert i Ivana Medved, hrvatske tvrtke Stablosan, angažirani da pomognu simbolu Gata, hrastu u neposrednoj blizini kulturnog dobra crkve sv. Ciprijana. Ovaj hrast impresivnih je dimenzija i starosti, opseg mu je 5,78 metara, a samo se može nagađati koliko je već tu stoljeća. Analiza stručnjaka  trebala bi utvrditi radi li se o najčešće spominjanih 500-ak godina. Potporu ovom projektu daje Grad Omiš na inicijativu Planinarsko-ekološke udruge „Gata” i Mjesnog odbora Gata.

Hrast raste u neposrednoj blizini crkve sv. Ciprijana oko koje se nalaze iskopine rimske bazilike, što utječe na stabilnost stabla te bi u slučaju njegova pada neminovno došlo do znatnih oštećenja sakralnog objekta. Stoga su mještani Gata u više navrata nastojali kontaktirati stručnjake koji bi mogli reći nešto više o starosti ovoga hrasta medunca i njegovom zdravstvenom stanju. Nažalost, taj trud nije davao rezultate sve do 12. rujna 2015. godine kada je skupina od 65 stručnjaka koji se bave arborikulturom u sklopu međunarodnog skupa o arborikulturi posjetila Povijesni muzej Poljica u Gatima i ostala impresionirana ovim starim hrastom.

Vizualnim pregledom utvrđeno je da je da na hrastu postoje suhe grane koje je nužno što prije ukloniti. Također, na deblu su vidljive rupe koje buši nametnik hrastova strizibuba tj. njene ličinke, ali hrast ipak nije u lošem stanju jer se na njemu ne uočava trulež niti gljive. Rupe koje su izbušile ličinke naselili su mravi, a u kakvom je stanju unutrašnjost teško je reći; kako se radi o vrlo starom primjerku unutrašnjost hrasta je najvjerojatnije šuplja, a u kojoj mjeri i koliko, to se bez detaljnih mjerenja mjernim instrumentima ne može utvrditi. Stoga su stručnjaci predložili da se u svrhu utvrđivanja zdravstvenog stanja i opasnosti po sakralni objekt izradi studija na temelju VTA (detaljan vizualan pregled), rezistografije (mjerenja dijagnostičkim instrumentom rezistografom) i impulsne tomografije (mjerenja dijagnostičkim instrumentom Arbotomom i Arbodixom). Sva ova mjerenja su danas i izvršena te će se nakon obrade prikupljenih podataka znati zdravstveno stanje hrasta na temelju čega će se predložiti mjere za njegovo održavanje.

– Smatramo da se ovaj hrast medunac može dobro iskoristi i postati još jedna turistička znamenitost omiškog kraja te da je ovaj projekt u interesu šire zajednice. Napominjemo da su stručnjaci s Hrvatskog šumarskog instituta iz Jastrebarskog uvrstili ovaj hrast medunac u svoj projekt 10 impresivnih stabala Hrvatske. Prof. dr. Hartmut Balder, predavač na Tehničkom veleučilištu Beuth u Berlinu, koji je bio sudionik kongresa, istaknuo je da u cijeloj Njemačkoj Quercus pubescens ovakvih dimenzija i starosti ne postoji i izrazio čuđenje kako se o ovako impresivnom primjerku ne vodi briga te da ne uživa zaštitu – rekao je…

Više u kategoriji: Kulturna baština
Izvor i foto: mr.sc. Stjepan Mekinić