Apolitični

Stručnjak o automobilu budućnosti: ‘Mijenjat ćete ga svaka tri mjeseca‘

Barem kad se pita stručnjake za automobilski software, neće biti važno, tko proizvodi ‘kantu‘: najvažniji će biti programi…

Claus Gruber, stručnjak za automobilski software u tvrtki Strategy& koja je dio PricewaterhouseCoopers je uvjeren kako će se s automobilima dogoditi isto što i kod razvoja računala tamo negdje u osamdesetima prošlog stoljeća: koliko god je bilo nezamislivo da će gigant u računalima IBM ikad zapasti u nevolje, razvoj je pokazao kako sam uređaj uopće nije važan – nego program koji se na njemu koristi, piše Deutsche Welle.

Ovaj inženjer je suradnik jedne studije ove savjetničke tvrtke koja predviđa da će se isto dogoditi u autoindustriji. Današnji kupci automobila, barem u imućnijim zemljama, novi auto voze oko 7 godina prije nego što kupe novi, a “u budućnosti će se automobil promijeniti svaka tri mjeseca”, uvjeren je Gruber. “Nadogradnjom softwarea će dobiti nove funkcije i naravno sigurnosne osobine, slično kao što danas imamo kod mobitela i kod prijenosnih računala.”

Sjedni i pusti da te auto vozi

Automobil budućnosti će biti električan, umrežen i “inteligentan” u mjeri da će vozač/ica još jedva biti potreban/na. Umjesto držanja volana više pozornosti će posvetiti sustavu entertainmenta kojeg će imati automobil. Različite platforme će zahtijevati još više elektronike.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay