Apolitični

Stručnjaci upozoravaju: Budite spremni za dolazak napada lažnim deepfake videom u Hrvatsku!

Pripremite se za dolazak deepfakea u Hrvatsku, posebno u biznisu, upozoravaju domaći stručnjaci za informatičku sigurnost potaknuti najnovijim izvješćem Sigurnosno obavještajne agencije (SOA). Deepfake ili sintetički mediji naziv je za lažne video, audio i ine zapise kojima se fingira nečiji nastup. SOA je u Javnom izvješću 2019/20 upozorila da su štetu od deepfakea već osjetile model i producentica Gal Gadot, kao i glumica i TV voditeljica Bar Refaeli.

Zlatan Morić, voditelj katedre za kibernetičku sigurnost na Visokom učilištu Algebra kaže da se kod nas deepfake još nije pojavio, ali da je to idući oblik napada koji treba očekivati.

Posebno opasni

“Kod kibernetičkih napada imamo sreću da u tome za SAD-om zaostajemo do pet godina pa su deepfake napadi, koji su tamo postali učestali, tek nešto što će se pojaviti u Hrvatskoj. No, za razliku od dosadašnjih napada ovi će biti posebno opasni, jer pomoću umjetne inteligencije automatiziraju socijalni inženjering i zato su posebno opasni biznisima”, kaže Morić.

Pojašnjava da je danas tehnološki izvedivo da se od snimke deset minuta nečijeg govora napravi uvjerljiv simulator glasa te osobe. Navodi da se on potom koristi da bi se umjesto e-mailom zatražio podatak ili naredila isplata preko telefona. Slično se može postići i korištenjem videa.

“Danas će vam ljudi još posumnjati na zahtjev koji stigne e-mailom, ali ako preko telefona prepoznaju nečiji glas, to ih neće natjerati na sumnju”, kaže Morić.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay