Apolitični

Stručnjaci o egzotičnim vrstama kao kućnim ljubimcima: Ne trebaju nam armadili i gmazovi!

Divlje životinje su rezervoar mnogih bolesti koje mogu evoluirati u pandemije.

Stručnjaci upozoravaju na to da su neke od najozbiljnijih zoonoza povezane s egzotičnim ili uvezenim životinjama i da divlje životinje prenose oko 72 posto zoonoza, napominju te smatraju da je nužno što više smanjiti kontakte s divljim i egzotičnim životinjama jer postoji vrlo uska međuovisnost između zdravlja ljudi, zdravlja životinja i okoliša.

Nezakonito trgovanje divljim i egzotičnim životinjama u iznimno je velikom porastu, naglašava Luka Oman, predsjednik Udruge Prijatelji životinja.

Radi se o poslovanju s prometom od oko 12 milijarda eura godišnje, kaže Oman, dodajući da tome valja pribrojiti goleme dodatne troškove koji proizlaze iz borbe protiv ilegalne trgovine i liječenja bolesti koje uzrokuju divlje životinje, klanja tisuća domaćih životinja kako bi se spriječilo širenje bolesti kao što je bilo s ptičjom gripom te hvatanja i iskorjenjivanja invazivnih vrsta koje nastaju kada ljudi puste u prirodu egzotičnog ljubimca nakon što im dosadi.

Tu se možemo podsjetiti nekih slučajeva kad takve egzotične životinje zalutaju u okoliš koji im nije prirodan. Prije tri godine u Bakru su uočena dva pitona od gotovo tri metra, netko ih je čak i snimio.

SVE SE ŽIVO PRODAJE

– Pogledajte samo oglasnike pa ćete vidjeti što se sve prodaje. Pa tu nema čega nema, od primata pa nadalje. Mi smo se zaprepastili kad smo to vidjeli. Kod nas ima svega, kaže Oman.

Kako bi se uvelo reda i posložile stvari oko toga koje životinje mogu, a koje ne mogu živjeti i pod našim podnebljem, odnosno u “kućnom pritvoru” kao ljubimci, Udruga je prilikom donošenja Zakona o zaštiti životinja 2017. godine predložila da se u Hrvatskoj uvede tzv. Pozitivna lista.

Riječ je o popisu vrsta koje bi se mogle držati kao kućni ljubimci. To je bilo čak i uvršteno u prijedlog zakona, ali je na kraju odbačeno zbog pritiska lobija industrije kućnih ljubimaca.

Sada Udruga Prijatelji životinja čeka hitan razgovor s ministricom poljoprivrede.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay