Apolitični

Stručnjaci izračunali koliko će koštati selidba na Mjesec!

Tvrtka Money, posrednik za potrošačke kreditne proizvode na Zemlji, razvila je koncept gradnje i iznajmljivanja stambenih prostora na Mjesecu te je već izračunala troškove s kojima ćete se suočiti ako ćete se jednog dana htjeti preseliti za stalno na Mjesec, iznajmljivati apartmane turistima, ili provoditi tamo godišnji odmor.

U obzir su uzeli i atraktivnost lokacija na kojima će se nuditi kuće i pansioni, pa će vas primjerice hektar građevinskog zemljišta na području Mora oblaka koštati 29,13 dolara, u Moru spokoja gdje je sletio Apollo 11 53,21 dolara, a na najatraktivnijoj lokaciji u Moru kiša (Mare Imbrium) hektar zemljišta ćete platiti 131,77 dolara, jer je na tom mjestu najljepši pogled na izlaske Zemlje i okružujuće planine i kratere.

Transport materijala i opreme za nastambu od 76 m2 koštat će vas 5,8 milijuna engleskih funti, gradnja kuće sa zaštitom od meteora i zračenja oko 40 milijuna dolara, no kako će se nastambe i gradovi na Mjesecu širiti, cijene će padati. Ako ćete kuću kupiti ili graditi na kredit, Money kaže da ćete ga otplaćivati 25 godina, s mjesečnom ratom u iznosu od 324.869,91 dolara.

Što se tiče troškova energije, stručnjaci kažu da ćete trebati nuklearnu elektranu s reaktorom koji će koštati oko milijardu dolara, no on će moći napajati mnoštvo domova, pa će cijena za pojedinačno kućanstvo ovisiti o brojnosti populacije.

Cijeli članak možete pročitati na: vidi.hr

Foto: vidi.hr