Apolitični

Stručni skup „Dani Dragutina Rucnera“ u Neretvi

Stručni skup „Dani Dragutina Rucnera“ u Neretvi

U organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i Udruge BIOM, pod temom Upravljamo prirodom, od 24. do 26. studenoga 2017. održan je stručni skup Dani Dragutina Rucnera. Trodnevni program održao se u hotelima „Villa Neretva“ u Metkoviću i „Merlot“ u Opuzenu. Spomenuti skup nosi ime Dragutina Rucnera (1910.–1996.), ornitologa koji je svojim istraživanjima i prepariranjem dao veliki doprinos u formiranju ptičje zbirke, koja krasi Prirodoslovni muzej Metković.

Prvi dan stručnog skupa, 24. studenoga 2017. okupio je predstavnike lokalne i regionalne samouprave te institucije, udruge i ostale dionike s područja delte rijeke Neretve s ciljem informiranja sudionika o održivom upravljanju zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom (Natura 2000).

Nakon uvodnih pozdrava od strane predstavnika Javne ustanove i udruge BIOM, stručni skup obuhvatio je izlaganja na različite teme. Sudionicima je prije svega kroz konkretne primjere prezentirana sama svrha zaštite prirode, a zatim i konkretni primjer upravljanja područjem Hutovog blata u susjednoj državi od strane Javnog poduzeća Park prirode Hutovo Blato. Prezentiran je i proces izrade Plana upravljanja zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže delte rijeke Neretve, te preduvjetima potrebnima za ostvarivanje održivog turizma i razvoja. Gost predavač, dr.sc. Nikola Tvrtković, koji je osobno poznavao Dragutina Rucnera, ispričao je životnu priču Dragutina Rucnera kao glazbenika, preparatora i ornitologa.

U nastavku, tijekom 25. i 26. studenoga 2017. u hotelu Merlot, organiziran je Susret ornitologa – ornitodruženje na kojem se okupio značajan broj sudionika iz čitave Hrvatske. Riječ je o ljubiteljima ptica i različitim ljudima koji se ornitologijom bave profesionalno. Tijekom dva dana moglo se kroz niz prezentacija i rasprava utvrditi trenutno stanje ornitologije u Hrvatskoj.

U sklopu stručnog skupa, organizirana su dva izleta na ušće rijeke Neretve, obzirom da je navedeno područje vrlo atraktivno za promatranje ptica.

Nikolina Djangradović