Apolitični

Stripoljupci, tri crtača Zagora dolaze u Split na prvo izdanje festivala strip kulture Comicator!

Od 22. do 24. travnja ove godine, prvo izdanje Comicatora, splitskog festivala strip-kulture, biti će presudno obilježeno likom i djelom Patricka Wildinga, poznatijeg kao Duh sa sjekirom (na indijanskom Za-Gor-Te-Nay ili, još kraće, Zagor).

Epicentar radosne pjesme bit će u Plinarskoj ulici, u striparnici “Columbo”, a odatle će se širiti na još nekoliko gradskih lokacija.

Zašto će baš Zagor obilježiti festivalsku premijeru, mogao bi se netko upitati, pa nije naodmet podsjetiti znatiželjnike na notornu činjenicu kako se radi o junaku čiju popularnost u zadnjih pedesetak godina, koliko je prisutan na ovim prostorima, nitko drugi nije uspio nadmašiti, čak ni Alan Ford!

Duha sa sjekirom predstavit će tri crtača iz staffa produkcijske kuće “Sergio Bonelli Editore” –  Joevito Nuccio, Walter Venturi i Marco Verni.

Ugledni gosti u Split ne dolaze praznih ruku. Njihova i organizatorova prvotna želja bila je da nacrtaju lik Duha sa sjekirom uklopljen u neku prepoznatljivu lokalnu vedutu!

Originalne table Zagora iz majstorskih radionica ove trojice autora bit će, pak, izložene u Gradskoj knjižnici Marka Marulića i Pomorskome muzeju, a druženja s Nucciom, Venturijem i Vernijem, koji će fanovima potpisivati albume, a ponešto im i nacrtati za uspomenu, događat će se, osim u striparnici “Columbo”, i u restoranu “Corto Maltese”.

Iza festivala stoji svojevrstan trijumvirat. Jedna njegova punta je Dalibor Ivanišević. Prije godinu dana, dakle, u jeku pandemije otvorio je striparnicu “Columbo” i ne samo da u međuvremenu nije propao, nego je ponio prestižnu titulu treće najbolje knjižare u cijeloj Hrvatskoj, u izboru koji je organiziran pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a za koji su se računali glasovi i čitatelja i stručnoga vijeća.

Njemu uz bok stoje stripofil Nenad Zečić i dizajner Nikola Mišković.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Comicator