Apolitični

Stožer objavio plan cijepljenja: Neće biti obavezno, maske ćemo i dalje morati nositi

Rekao koji je plan za cijepljenje

“Pfizer bi mogao biti u prosincu, Moderna u siječnju registrirana. Oxfordovo se također očekuje u prvom kvartalu, ali nešto kasnije”, kazao je.

“Kako se naručuje cjepivo? HZJZ temeljem uvida u ugovor predlaže Ministarstvu potpisivanje sporazuma i količinu, a vlada na prijedlog ministarstva zdravstva sklapa ugovor s EU. To je put kako se naručuje”, kaže.

“Napravili smo plan cijepljenja. Ima sve elemente osim datuma distribucije i količine, to još ne znamo. Pfizer je najavio da će prva runda koja dođe u nas sadržavati 125.000 doza. Ako to bude kvartalna isporuka, u prvom navratu ćemo moći cijepiti 62,5 tisuća ljudi. Ako bude mjesečna isporuka, onda ćemo moći 125.000. Prioritetne osobe su bolesne osobe, osobe u zdravstvu, korisnici i djelatnici domova za starije”, kazao je Capak.

“Nakon toga cjepivo će se ponuditi svim ostalim stanovnicima. Računamo da će 5,6 milijuna doza biti dovoljno za sve koji će se htjeti cijepiti. Cjepivo će biti besplatno i dragovoljno, neće biti obavezno. Ali bilo bi dobro da se što više ljudi cijepi, to nam osigurava kolektivni imunitet. Sa samim cijepljenjem neće početi era nenošenja maski”, kazao je.

“Jedno vrijeme ćemo koegzistirati s maskama iako smo se cijepili ili preboljeli”, kazao je Capak.

“Kad padnu brojke onda ćemo smanjivati obvezu nošenja maski”, dodao je Capak.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay