Apolitični

Što točno skriva 2500 kuna vrijedan USB koji “štiti” od 5G zračenja?

Oko 5G tehnologije već se dugo lome koplja. Dok zagovornici tehnologije ističu kako će ona promijeniti naše živote, njezini protivnici ističu kako će narušiti naše zdravlje.

Tako su se na internetu pojavili oglasi koji reklamiraju 5GBioShield USB koji bi trebao, tako barem tvrde njegovi prodavatelji, “zaštititi vaš dom i obitelj od 5G zračenja”. S obzirom na to da se taj famozni “uređaj” prodaje po cijeni od 2500 kuna, ekipa iz britanske tvrtke za sigurnost Pen Test Partners odlučila ga je kupiti i rastaviti kako bi iz prve ruke vidjela tu novu tehnologiju zaštite.

Kad ga je ekipa PTP-a rastavila, imali su što vidjeti. U USB-u nije bila nikakva nova tehnologija, već “obična pločica sklopa s LED lampicom, kakvu je moguće pronaći u bilo kojem USB-u”. Osim toga, pronašli su i okruglu naljepnicu.

Naše je mišljenje da 5GBioshield nije ništa doli jeftini USB s naljepnicom. Pruža li ova naljepnica 2500 kuna vrijednu tehnologiju zaštite, ostavljamo vama da sami procijenite, stoji u njihovu blogu.

Da bi cijela stvar bila još zanimljivija, ovaj USB promovira gradsko vijeće Glastonburyja. Naime, oni su osnovali 5G savjetodavno tijelo koje je trebalo proučiti koliko je nova tehnologija sigurna. U svom izvještaju istaknuli su kako “koriste 5G Bioshield” te “smatraju da pomaže”.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay