Apolitični

Što to Elon Musk planira usaditi u ljudski mozak?

Scenariji znanstveno-fantastičnih filmova zvuče prilično naivno u usporedbi s pričama i vijestima o Neuralinku, projektu kojim Elon Musk namjerava spojiti računalo i ljudski mozak u funkcionalnu cjelinu

U srpnju 2019. Elon Musk je kratko, bez iznošenja detalja, onako kako oduvijek komunicira s javnošću, objavio da stručnjaci njegove tvrtke Neuralink osmišljavaju i izrađuju robotizirani stroj koji će pod kontrolom računala implantirati tanke žice izravno u mozak.

I tako kratka, vijest je javnosti i medijima (naviknutim da iza oskudnih Muskovih izjava obično slijede spektakularne stvari: električna vozila, tuneli za električna vozila, rakete za Mars, rakete koje električna vozila voze na Mars…) bila dovoljna intrigantna da pokrene lavinu pitanja: – Kakve žice?U čiji mozak?Zašto?

Majmun na aparatima

Već iduće informacije iz Neuralinka otkrile su kako ne samo da žice u mozgu nisu tek u fazi osmišljavanja i pokusa na miševima, nego su već i uspješno implantirane. Štoviše, ne samo da je obavljena implantacija, nego i praktična implementacija. Elon Musk jest poznat po svojim bombastičnim izjavama na koje smo se već navikli, ali ova je twitterski štura vijest ipak uspjela iznenaditi sve:

A monkey has been able to control a computer with his brain.“ – „Majmun je svojim mozgom uspio kontrolirati računalo.

Na lavinu novinarskih upita koji su potom uslijedili, Musk je samo dodao kako je ispitivanje na ljudima planirano za 2020. godinu (na što su njegov account na Twitteru doslovce zatrpale poruke dragovoljaca koji nude svoju glavu za bušenje i svoj mozak za ugradnju elektroda kojima će se povezati s računalom).

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay