Apolitični

Što sve europske vlade poduzimaju zbog visokih cijena električne energije…

Dijele se vaučeri do 200 eura, režu se i ukidaju porezi, a odustaje se i od ekoloških naknada

Austrija

Početkom godine kancelar Karl Nehammer najavio je paket pomoći od 1,7 milijardi eura za građane. Milijunima kućanstava šalju se energetski vaučeri od 150 eura, s time da ne ide baš sve glatko.

Belgija

Početkom veljače najavljeno je smanjenje PDV-a na električnu energiju s 21 na šest posto od ožujka do srpnja. Štoviše, država svakom kućanstvu osigurava ček od 100 eura. 

Bugarska

Tvrtkama se nadoknađuje 75 posto povećanja cijene električne energije iznad praga od 128 €/MWh. Bugarska vlada zamrznula je regulirane cijene struje i grijanja za kućanstva.

Cipar

Ciparska vlada smanjila je PDV na električnu energiju s 19 posto na devet posto za kućanstva i tvrtke te je srezala trošarine na benzin i dizel.

Češka

Vlada je u listopadu za studeni i prosinac obustavila naplatu PDV-a od 21 posto na električnu energiju i plin kako bi građanima olakšala teret visokih računa, međutim ta mjera u ovoj godini nije produžena.

Danska

Kućanstvima najugroženijim rastom cijena energije isplaćuje se jednokratna pomoć od 6000 kuna. Mjera obuhvaća oko 420.000 kućanstava.

Estonija

Privatnim potrošačima i tvrtkama država je isplatila 158 milijuna eura pomoći, a uz to je još 10 milijuna eura potpora otišlo za račune za energiju preko lokalnih samouprava.

Finska

Među ostalim uključuje privremeno povećanje maksimalnog odbitka za troškove putovanja na posao sa 7000 eura na 8400 eura.

Francuska

Francuska je odlučila isplatiti jednokratnu pomoć od 100 eura za oko 5,8 milijuna najugroženijih kućanstava. Također je ograničena cijena plina.

Njemačka

Njemačka vlada smanjila je naknadu za obnovljive izvore energije sa 6,50 ​​na 3,72 centa po kilovatsatu električne energije. Mjera koja košta 3,3 milijarde eura stupila je na snagu 1. siječnja 2022. Vladajuća koalicija dogovorila je krajem ožujka dodatne mjere vrijedne oko 15 milijardi eura. One uključuju privremeno smanjenje cijena goriva na tri mjeseca smanjenjem poreza, jednokratnu uplatu 300 eura, ček od 100 eura za povećanje alimentacije i manje cijene javnog prijevoza.

Cijeli članak i ostale mjere za ostale zemlje možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay