Apolitični

ŠTO SU NFT-I I ZAŠTO LJUDI ZA NJIH DAJU MILIJUNE?

Engleska kratica NFT označava non-fungible token, odnosno nezamjenjivi token, kriptografski zaštićenu digitalnu imovinu koja predstavlja kakav jedinstveni predmet, pojavu, umjetničko djelo ili slično.

KAKO SE NFT RAZLIKUJE OD KRIPTOVALUTE?

Iako su i jedni i drugi smješteni na kriptografski blockchain, NFT-i nisu načinjeni jednaki. Jedan bitcoin lako se može zamijeniti za novac, pa za drugi bitcoin, i pritom je svejedno čiji je on – svaki bitcoin (ether, ripple, dogecoin) vrijedi jednako. Međutim, svaki NFT je jedinstven, i ne može se zamijeniti drugim. Kriptografska zaštita u njihovom slučaju osigurava ne samo da se njima ne manipulira, već i jamči jedinstvenost svakog NFT-a. Prevedeno u stvarni svijet – kune su kao redovne kriptovalute, svaka vrijedi jednako i svejedno vam je koju imate, dok bi kolekcionarski primjerci rijetkih ručno kovanih rimskih novčića starih 2.000 godina bili pandan NFT-u, tj. svaki bi imao svoje jedinstvene karakteristike, porijeklo i vrijednost.

Glazbena umjetnica Grimes, inače djevojka Elona Muska, početkom mjeseca je svoju glazbu vezala uz NFT i za 6 milijuna dolara prodala deset jedinstvenih audiovizualnih uradaka.

Prva objava na Twitteru u povijesti, kratki tvit Jacka Dorseya iz 2006. godine, također je povezan uz NFT i trenutačno je na aukciji. U trenutku nastanka ovog teksta cijena mu iznosi 2,5 milijuna dolara, a konačni iznos po kojem se proda bit će doniran u humanitarne svrhe.

KAKO KUPITI I PRODATI NFT?

Nezamjenjivi tokeni kupuju se i prodaju jednako kao i ether ili druge kriptovalute. Transakcije se odvijaju kroz specijalizirane mjenjačnice, imovina se pohranjuje u digitalni wallet, a zapisi o njima trajno su pohranjeni na blockchainu – distribuiranoj knjizi zapisa (ledgeru) koju svatko može provjeriti, ali je ne može vlastoručno promijeniti.

GDJE SAM TU JA?

Ako ste umjetnik ili stvarate bilo kakve jedinstvene proizvode, možete ih pokušati prodati u obliku NFT-a. Stvoriti pojedinačni NFT vezan uz kakav drugi oblik imovine može svatko, korištenjem jedne od ponuđenih platformi na Internetu (npr. OpenSea), gdje se može i izraditi pojedinačni token, postaviti ga na prodaju i prodati. Napomenimo i da se proces stvaranja NFT-a na blockchainu plaća od nekoliko desetina do nekoliko stotina dolara, a naplata se obično vrši u ethereumu.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay