Apolitični

Što se krije iza najnovijeg kraha kriptovaluta i što nas čeka u budućnosti?

U prethodnom članku o kriptovalutama ustanovili smo da se od prosinca prošle godine nalazimo u bear marketu. Oni koji prate tržišta kapitala dobro znaju što to znači, a za one manje upućene spomenimo da je to suprotno od bull marketa, odnosno faze u kojoj cijene instrumenata znakovito rastu.

Zadnji bull market kod kriptovaluta dogodio se tijekom listopada i studenog prošle godine, kad je cijena Bitcoina, najveće kriptovalute po tržišnoj kapitalizaciji, iznosila 69.000 dolara. Bitcoin trenutno vrijedi oko 29.000 dolara, dakle u posljednjih šest mjeseci cijena mu se prepolovila.

Ovakav scenarij je već viđen 2018. godine, kad je, nakon bull runa 2017., vrijednost Bitcoina pala u još većem postotku. U ovom tekstu nećemo posebno objašnjavati prirodu tržišta kapitala, već ćemo pokušati što preciznije opisati što se dogodilo nedavno, odnosno objasniti što stoji iza najnovijeg kraha.

Nakon vrhunca svakog bull runa slijedi kratka stagnacija, a potom polagani, a ponekad oštri pad vrijednosti. Razloga za to je puno, no to moramo shvatiti kao prirodu tržišta. Ono nikad ne ide u jednom smjeru i zato je logično očekivati padove, pogotovo na ovako volatilnom tržištu.

Prvo što treba primijetiti je sve veća korelacija između tržišta vrijednosnih papira i tržišta kriptovaluta. Iako su potonje u početku bile zamišljene kao svojevrsna distinkcija od tradicionalnog monetarnog sustava, tržište je vremenom sazrijevalo, a zbog naglog porasta vrijednosti, u igru su ušli i oni koji se tradicionalno bave špekulacijama na tržištu vrijednosnica i tako povećavaju svoje bogatstvo.

Povezanost burzi i tržišta kriptovaluta je otišla toliko daleko da su kreirani botovi koji izravno povezuju burze i kripto mjenjačnice. U to se možete i sami uvjeriti ako uživo pratite grafove cijena Bitcoina i S&P500 indeksa, koji dobrim dijelom stvaraju praktički identične uzorke. Ako njujorške burze NASDAQ i NYSE kihnu, kriptovalute se ponašaju kao da ih je udario kamion. Naravno, vrijedi i obrnuto, dakle ako burzovni indeksi narastu, kripto portfolio reagira promptno.

Cijeli članak možete pročitati na: mob.hr

Foto: Pixabay