Apolitični

Što se događa s cjepivom u EU?

Capak: Odgađa se i primjena druge doze cjepiva

Capak je kazao kako će se za neke koji trebaju drugu dozu cijepljenje odgoditi za tjedan dana zbog nedostatka cjepiva, no, poručio je, to neće utjecati na kvalitetu cijepljenja i imunitet.

Plenković: Događa se vaccine hijacking

Plenković je danas komentirao probleme s cjepivom kazavši da se događa “vaccine hijacking”.

“Imali smo sastanak Europskog vijeća u četvrtak. Ja i svi ostali čelnici izrazili smo vrlo čvrst stav da EK, a to je bio zajednički dogovor još dok smo mi predsjedali, da se treba poštovati zacrtana dinamika isporuke cjepiva.

Određeni kalendar kompanija smo dobili. Ono što vidimo sad, to sam rekao već javno, prije mjesec dana rekao sam da će ‘vaccine diplomacy’ biti glavna zadaća i glavna sintagma na početku godine. To se sad dijelom pretvara u ‘vaccine hijacking’ ili kidnapiranje, tj. oni koji su spremni u ovim okolnostima, da nisu vezani ovako širokim ugovorima o obvezama kakve mi imamo kao članica EU, izgleda da se događa to da pojedine zemlje i naručitelji plaćaju više po dozi nego što je platila EU. Tu dolazi do postupanja van onih dogovorenih, mi ćemo inzistirati na poštivanju tih ugovora”, kazao je Plenković.

Kako je došlo do kašnjenja cjepiva?

Strategija nabave cjepiva u Europskoj uniji našla se pod povećalom nakon što su zemlje članice imale problema s ubrzanim cijepljenjem u prvim tjednima ove godine, zaostajući za Velikom Britanijom i SAD-om u utrci za imunizacijom građana protiv covida-19. Dok je Velika Britanija dosegnula 10 doza na 100 stanovnika, SAD je stigao do šest doza, a Europska unija samo do dvije doze na 100 stanovnika, pokazuju podaci Financial Timesa.

Kolarić: Upitno je koliko ćemo ljudi cijepiti do ljeta

Branko Kolarić, epidemiolog i član vladinog Znanstvenog savjeta, rekao je večeras za Index kako su ove promjene u distribuciji, odnosno kašnjenje cjepiva, loša vijest.

“Svi smo se nadali i prema onome što smo dogovorili napravljeni su planovi za cijepljenje. Plan je bio na nivou EU do ljeta procijepiti 70 posto populacije. Sad to s ovim kašnjenjem dolazi u pitanje”, rekao je Kolarić. 

EU bijesna: Dali smo milijarde, a cjepiva nema

“Europska unija je predfinancirala razvoj i proizvodnju cjepiva i želi vidjeti povrat uloženoga. Želi točno znati jesu li doze koje je AstraZeneca dosad proizvela isporučene i ako jesu, kome su isporučene”, izjavila je povjerenica za zdravstvo Stela Kyriakides nakon sastanka predstavnika Komisije, zemalja članica i predstavnika britansko-švedske tvrtke AstraZeneca.

SAD, Velika Britanija i Europska unija naručile približno istu količinu

SAD, Velika Britanija i Europska unija naručile su približno isti broj doza cjepiva po glavi stanovnika, više od pet doza po stanovniku. No ubrzanim postupkom odobravanja, odabirom nekih proizvođača nauštrb drugih, a u slučaju Velike Britanije i SAD-a i investiranjem unaprijed kako bi se kompanijama pomoglo u razvoju i pojačavanju proizvodnih kapaciteta, London i Washington bili su u startu brži od Bruxellesa.

EU sporije odobrila cjepivo

Europska unija bila je također sputana sporijim regulatornim odobrenjima. Vodeće cjepivo BioNTech/Pfizer u Velikoj Britaniji je odobreno 2. prosinca, u SAD-u 11. prosinca, a u EU tek 21. prosinca. Washington i London skratili su proces izdavanjem hitnih odobrenja za uporabu, a nacionalne vlade preuzele su rizik od odgovornosti za proizvod umjesto proizvođača.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay