Apolitični

Što se dešava u Kini? Najveće zvijezde brišu se s interneta, otkazuju se talent showovi…

Nešto jako neobično se događa u Kini. Ondašnja vlast odlučila je ograničiti novu kulturu kaotičnog obožavanja slavnih koja je po njima prevršila svaku mjeru. To znači da su neke od najvećih zvijezda uklonjene s interneta kako bi se kontrolirao njihov utjecaj.

Ove radikalne odluke najbolje se očituju u dva poteza – jedna od najistaknutijih kineskih zvijezda Vicki Zhao Wei izbrisana je s interneta, a druga zvijezda, glumica Zheng Shuang kažnjena je zbog poreznog skandala.

Kineska cyberspace administracija je u petak izdala par povezanih obavijesti. U jednoj je navedeno da će se poduzeti kaznene mjere protiv širenja štetnih informacija na fan stranicama, a u slučaju da se takvo što otkrije njihovi chat kanali mogu biti zatvoreni.

U drugom priopćenju, najavljeno je da će vlasti početi kontrolirati algoritme društvenih mreža i pretraživača. Tako se želi zaustaviti algoritme koji potiču korisnike da troše velike količine novca ili troše novac na način koji “može poremetiti javni red”. Internetske kompanije od sada će morati otežati stvaranje lažnih korisničkih računa i olakšati korisnicima isključivanje sustava preporuka i reklama.

Tehnološki konglomerati postali su premoćni, jači i od same države, a uz to imaju ono što je u modernom društvu važnije od novca – imaju informacije. Kineske vlasti odlučile su tome stati na kraj te razmatraju sve opcije kako zaštiti podatke građana i njihovu privatnost. S druge strane, žele stati na kraj i “individualizmu, vulgarnosti i porastu pop kulture među mladima.”

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay