Apolitični

Što pogledati do kraja ljeta? Evo koje kulturne događaje ne biste smjeli propustiti

Premda je priličan broj ljudi već iskoristio svoje godišnje odmore, pa se može činiti da je ljeto na izmaku a sezona kulturnih događaja iza nas, to nikako nije slučaj. Složili smo vodič kroz najzanimljivije kulturne i koncertne događaje pred nama, kako bismo vam olakšali odgovor na vječno pitanje – što još pogledati do kraja ljeta?

20. Liburnia Film Festival – Opatija (24. do 28. kolovoza)

Brojkom i sadržajem veliko, 20. izdanje Liburnia Film Festivala, festivala hrvatskog dokumentarnog filma, održat će se od 24. do 28. kolovoza u Opatiji i u konkurenciji za sedam festivalskih nagrada prikazati 19 recentnih hrvatskih dokumentarnih filmova. Još 18 filmova prikazat će izvan konkurencije, a publika će biti u prilici uživati i u bogatom popratnom programu (edukacije, razgovori, projekcije, glazba).

Rab Film Festival – 19. do 24. kolovoza

Ovogodišnji, 4. Rab film festival se, nakon dva pandemijska izdanja ponovno održava u punom formatu, od 19. do 24. kolovoza, uz još opsežniji filmski i popratni program.

Tame Impala u pulskoj Areni – 17. kolovoz

Tame Impala, psihodelični glazbeni projekt australskog multiinstrumentalista Kevina Parkera, održat će svoj prvi samostalni koncert u Hrvatskoj 17. kolovoza u pulskoj Areni. Kao predgrupa pridružit će im se i američki indie rock duo Mattiel, kojeg čine vokalistica Mattiel Brown i producent Jonah Swilley.

Festival svjetske književnosti – Zagreb (4. do 10. rujna)

Festival svjetske književnosti nakladnika Frakture ove jeseni slavi 10. rođendan, a svoje će jubilarno izdanje proslaviti u Zagrebu od 4. do 10. rujna uz cijenjene i nagrađivane autore i autorice iz 14 zemalja, dobitnike nagrada Man Booker, Goncourt, Costa, Lepiziške književne nagrade i mnogih drugih.

Konstrakta na tvrđavi sv. Mihovila – 3. rujan

Srpska kantautorica Ana Đurić poznatija kao Konstrakta, apsolutna senzacija ovogodišnjeg Eurosonga, stiže na Tvrđavu sv. Mihovila 3. rujna.

Braća Karamazovi – ZKM, Zagreb (15. rujan)

U Zagrebačko kazalište mladih u rujnu se vraća hvaljeni kazališni diptih “Braća Karamazovi”, koji je po motivima istoimena romana Fjodora Dostojevskog režirao Oliver Frljić. On je tekst postavio kao orgijastičku subverzivnu polemiku sa “svijetom karamazovštine”.

Pixies na zagrebačkom Velesajmu – 27. kolovoz

Više puta odgađani zagrebački koncert Pixiesa održati će se u dvorištu Zagrebačkog velesajma 27. kolovoza 2022. godine.

Rage Against The Machine u zagrebačkoj Areni – 17. rujan

Jedan od najvažnijih rock bendova u povijesti, Rage Against The Machine, nastupit će u zagrebačkoj Areni u subotu, 17. rujna 2022. godine.

Festival svjetskog kazališta – Zagreb (7. do 30. rujna)

Festival svjetskog kazališta održat će se od 7. do 30. rujna u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, Zagrebačkom kazalištu mladih i Kulturnom centru Travno, a jedno od najzvučnijih imena koja dolaze na festival jest redateljica Christiane Jatahy.

Vlatko Stefanovski i ansambl Tanec u Lisinskom – Zagreb, 27. rujan

Jedinstveni fusion Vlatka Stefanovskog i Taneca, dva najpoznatija makedonska glazbena brenda, jamče nezaboravan scenski spektakl u Lisinskom na samom izmaku ljeta.

Premijera predstave ‘Tramvaj zvan čežnja’ (T. Williams) – Kazalište Ulysses (Brijuni) 27. kolovoz

Tramvaj zvan čežnja dramsko je djelo koje je literarna faktografija svrstala među klasike gotovo u trenutku njegova nastanka, učinivši tako njegovu tadašnju aktualnost svevremenom i otvorenom prepoznavanju i danas i ovdje.

Cijeli članak i više o pojedinim događajima možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay