Apolitični

Što otkriva vinska etiketa

Vinska etiketa prvi je kontakt s potrošačem, odnosno s krajnjim korisnikom. Nerijetko se dogodi da vas etiketa na prvu odbije, isključivo zbog njenog vizualnog identiteta jer čovjek kao takav kupuje očima. Kada u moru etiketa izaberemo najprivlačniju, pri otvaranju i kušanju vina dogodi se da nismo dobili što smo htjeli. Vizualni identitet je bitan, ali nije od presudne važnosti.

Vinske etikete važan su izvor informacija koje nam govore o tipu vina i njegovom podrijetlu. Često dohvatimo vino s kojim se nismo imali priliku prethodno susresti. U tom slučaju etiketa je jedini izvor koji nam može poslužiti za evaluaciju vina. Mnoge vinske boce imaju dvije etikete, prednju/trbušastu koja nam daje osnovne informacije i stražnju etiketu koja sadrži detaljnije informacije.

Nekoliko je informacija koje svaka vinska etiketa uključuje, kao što su zemlja podrijetla, kvaliteta vina, tip vina, alkoholni postotak, proizvođač.

Naziv vina
Vino najčešće dobije naziv po sorti grožđa od kojeg se proizvodi ili po vinskoj regiji, nazivu vinarije i sl.

Vinska regija
Na etiketi je naglašeno i područje u kojem se uzgaja grožđe od kojeg se vino proizvodi. U Hrvatskoj, ali i u većini zemalja, vinske regije definirane su zakonom.

Godina berbe ili „vintage“
Svakako je na etiketi istaknuta i godina berbe grožđa. Moramo naglasiti kako godina berbe ne označuje godinu u kojoj se vino buteljira.

Sorta grožđa
Etiketa nam ukazuje i na određenu vrstu grožđa od koje je vino proizvedeno (plavac mali, syrah, merlot, sauvignon blanc, rukatac, pošip).

Oznake kvalitete
Vino možemo i rangirati po kvaliteti i to redom: stolno vino bez oznake k.z.p. (tj. kontrole zemljopisnog podrijetla), stolna s oznakom k.z.p., kvalitetna s k.z.p., vrhunska s kontroliranih i ograničenih vinorodnih područja, i predikatna vina s k.z.p.

Donosimo još neke pojmova s kojima ćete se također često susretati.

Barrique – vina odležana u barrique (drvenim) bačvama.

Eko vina – oznaka eko proizvoda ako udovoljava propisima ekološke proizvodnje.

Kasna berba – oznaka za kasne berbe koje rezultiraju izuzetno zrelim grožđem i samim time, slatkim vinom.

Sur lie – vina čuvana na talogu do trenutka buteljiranja.

Reserva – španjolska oznaka za vino koje je odležalo 3 godine, od kojih jednu minimalno u hrastu, a dvije godine u boci.

Grand Cru – označuje pojedine vrhunske vinograde Burgundije, Champagnea i Elzasa, koji su čuveniji od premier cru vinograda, područje Bordeauxa.

Više na: www.vinoteka-viola.com / www.wineshop.hr

P. Mimica