Apolitični

Što je Lensa AI, kako funkcionira i zašto trebate biti oprezni odlučite li je koristiti?

Društvene mreže preplavile su digitalne inačice korisničkih autoportreta koje je napravila umjetna inteligencija. No, sve te lijepe slike imaju i svoje ružno naličje

Lensa AI trenutno je na vrhu ljestvice besplatnih aplikacija u trgovini aplikacijama App Store. Riječ je o aplikaciji koja koristi umjetnu inteligenciju kako bi vaše fotografije preobrazila u digitalnu umjetnost.

Evo kako ju možete i sami isprobati.

Kako koristiti Lensu

Upozorit će vas na moguće nepreciznosti u slikama, pa ćete trebati prihvatiti uvjete korištenja prije no što nastavite. Recimo, može se dogoditi da dobijete sliku s više prstiju, ruku ili glava nego što ih doista imate, a moguća su i druga neugodna iznenađenja. No, o tome nešto više malo kasnije.

Problemi s umjetnicima, privatnošću…

Umjetnici su optužili Prisma Labs, tvrtku koja stoji iza Lense, za krađu umjetnina od tvoraca digitalnih sadržaja. Naime, umjetna inteligencija je za trening koristila ljudska umjetnička djela. U pojedinim slučajevima su na avatarima čak još vidljivi potpisi umjetnika.

Iako izričito naglašavaju kako se to ne događa, postoji zabrinutost oko toga da bi u Prisma Labs mogli zadržati vaše fotografije i nastaviti ih koristiti.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay