Apolitični

Što je ivermektin, koji antivakseri promiču kao “čudotvorni lijek” za koronu?

ZA NJEGOVE pobornike ivermektin je čudotvorni lijek protiv covida-19 o kojem mainstream znanstvenici, liječnici, zdravstvene institucije i mediji šute pod utjecajem farmaceutskog lobija i drugih nedefiniranih centara moći. Za navedenu znanstvenu i medicinsku zajednicu i institucije – dakle, za relevantne eksperte, radi se o lijeku za koji nema uvjerljivih dokaza da zaista liječi covid-19. 

Dvije nedavne izjave najbolje ilustriraju ovu bizarnu kontroverzu koja može imati dalekosežne posljedice. 

“Vi niste konj. Niste krava. Ozbiljno, ljudi. Prestanite”, poručila je američka Savezna agencija za hranu i lijekove (FDA) sa svog službenog računa na Twitteru 21. kolovoza. Uz šaljivi tvit priložili su detaljno tumačenje zašto lijek može biti opasan za ljude, a razlog za to je itekako ozbiljan – sve učestaliji fenomen hospitalizacije ljudi zbog uzimanja ivermektina na svoju ruku u nadi da će se pomoću njega izliječiti od koronavirusa ili spriječiti zarazu njime. 

WHO i EMA ne preporučuju uzimanje za covid-19, osim u sklopu istraživanja

Situacija s ivermektinom, prema onome što dosad znamo, jako podsjeća na onu s hidroksiklorokinom. WHO je još u ožujku preporučio da se ivermektin ne koristi za liječenje covida-19 izvan kliničkih istraživanja koja se provode. Također je zaključio da su dosadašnji dokazi nedovoljni, odnosno da su rezultati dosadašnjih istraživanja, koji sugeriraju njegovu učinkovitost u smanjenju smrtnosti, potrebe za respiratorom, hospitalizacije i trajanja bolesti, “vrlo niske (razine) pouzdanosti”, prvenstveno zbog metodoloških ograničenja i malih uzoraka tih istraživanja. 

Europska agencija za lijekove (EMA) također je provela vlastitu analizu dosadašnjih istraživanja te je u ožujku izdala preporuku da se ivermektin ne koristi za prevenciju ili liječenje covida-19 izvan okvira dobro kontroliranih kliničkih ispitivanja.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay