Apolitični

STO I PEDESET GODINA IMOTSKE GLAZBE

JEDINI PRAVI IMOTSKI IMOTSKI IZVOZNI ARTIKL

Nekako ispod radara,a zbog pandemije korona virusa ,prolazi jedan veliki i značajni događaj u Imotskom.I nije on toliko značajan sam za taj grad i njegove ljude,već s punim pravom možemo istaknuti,kako je itekako važan za glazbenu kulturu Hrvatske.Hajdemo biti malo pretenciozni i kazati kako će taj događaj odjeknuti i Europom.O čemu je riječ ?

Riječ je o obilježavanju 150-tog rođendana Hrvatskog puhačkog orkestra Gradske glazbe Imotski.E, nećeš ti Imotskog i njegove glazbe,već osluškujemo komentare neupućenih .Upravo, ovom malom pričom pokazati ćemo kako je taj događaj,taj rođendan ne samo nešto lijepo Imotskog i Imoćana,već i Hrvatske.Dakle,davne 1870. utemeljena je Gradska glazba Imotski.Ondašnji imotski kulturnjaci i svi od reda školovani glazbenici po glazbenim akademijama Beča,Praga,Rima i ostalih ondašnjih Europskih ,ali i svjetskih centara glazbene kulture,osnovali su i službeno svoju glazbu.Stari dokumenti čak govore o tome kako je glazba postojala i prije te godine,no s prvim službenim nastupom određen je njen rođendan.I od te 1870. godine do dana današnjih ona uz male prekide tijekom Prvog i Drugog Svjetskog rata egzistira,okuplja Imoćane.Zvuk njezinih instrumenata nikada nije u potpunosti utihnuo.Mijenjale su se generacije i generacije,dolazili su neki novi ljudi u nju,ali duh imotske kulture duboko je preko nje odlazio i izvan toga lijepoga grada.Bile su u neka vremena i dvije glazbe jedna Sokolska,druga Orlovska,ideološki podijeljeni članovi,ali se sviralo.Svirali su imotski glazbenici i u prvoj imotskoj opereti “Kovačev student”,dočekivali su svirkom i sve značajnije imotske goste.

U ovoj priči o imotskoj glazbi dotaknuti ćemo se, sigurno, i najvažnijeg perioda u njenoj 150.godišnjoj povijesti.Kapa do poda svima onima koji su je od prvoga dana utemeljili,naklon duboki onima koji su je u trenucima kriza(a hvala Bogu bilo ih je baš kao i u životu) vukli i postavljali na svoje noge,hvala velika svima onima kojih više i nema,a učinili su za nju mnogo.Ipak uspjesi imotske glazbe,koji su je na jedan način promovirali u trenutačno jedini imotski izvozni artikl, brendirali je u Hrvatskoj i Europi ,počinje od 1995. godine.No i toj godini bi se trebala na jedan način prilijepiti i 1986. godina kada se u Imotskom utemeljuje Osnovna glazbena škola,ali i godina 2008. kada prerasta i u Srednju glazbenu školu.

Krenimo redom.1995. godine na čelo glazbe dolazi i sadašnji njen kapelnik maestro prof.Ivan Glibota-Crni.Poznat po redu,radu,disciplini i struci odmah nameće svoj ritam rada i onda dolazi do slijedećeg.U Ravnoj Gori u Gorskom kotaru 2000. godine Imoćani postaju prvi put prvaci Hrvatske.Potom 2006.,2009.,2010.,2013. i konačno 2019. donose iste titule u Imotski.Nekoliko godina se i nisu htjeli prijavljivati na državno prvenstvo,kako bi dali prilike i ostalim orkestrima da se kako,tako prtibliže njihovim vrijednostima.U Italiji 2007. na velikoj međunarodnoj smotri osvajaju brončanu plaketu.Iste godine u Sloveniji na istom jakom europskom susretu puhačkih orkestara osvajaju srebrnu plaketu,2010. ponovno u Italiji srebrnu plaketu,2010, u slovenskom Velenju zlatnu plaketu,2013.i 2017. u Italiji srebrnu i zlatnu plaketu.Jednostavno HPO Gradska glazba Imotski kakvo ime danas nosi u top tri je najbolja amaterska puhačka orkestra Europe.Poslušajmo što su o kvaliteti sviranja imotskih glazbara rekli uvaženi hrvatski glazbeni stručnjaci.

-“HPO Gradska glazba Imotski kulturološki je fenomen,prvi simfonijski amaterski puhački orkestar u Hrvatskoj,ushićeno je to izgovorio maestro Mladen Tarbuk kao predsjednik ocjenjivačkog suda u Novom Vinodolskom na smotri najboljih puhačkih orkestara.

-“Ovo je bila moja 47. “Aida” na Peristilu.Zahvaljujući HPO Gradskoj glazbi Imotski,njihovom radu,te ozbiljnosti disciplini i kvaliteti glazbenika,bila je ovo najbolja scenska glazba koja se mogla čuti svih ovih godina.Izjava je to vrhunskog maestra Nikše Bareze izrečena nakon ovacija razdragane publike na Peristilu u okviru Splitskog ljeta 2014.godine.

Napomenimo da su uz imotski orkestar nastupale i mnoge zvijezde hrvatske estrade.

Za sada samo toliko o slavljeničkom imotskom izvoznom artiklu.

-Sve je to istina i ponosan sam na sve ove generacije koje su prodefilirale našom glazbom.Želio bi istaknuti da je i utemeljenje glazbene škole u Imotskom 1986. godine i njezinim rastom i prerastanjem u Srednju školu kvaliteta glazbe dosegnula razinu koja joj još za dugo garantira sam vrh u Hrvatskoj i Europi,veli nam i utemeljitelj Glazbene škole prof.Ivan Glibota-Crni.

Mi ćemo samo nadopuniti maestra Glibotu i kazati da su učenici imotske glazbene škole do sada osvojili više od stotinu prestižnih nagrada ne samo u Hrvatskoj,već i u inozemstvu,natječući se na državnim i međunarodnim natjecanjima.

I za kraj ove slavljeničke priče o imotskom brendu i njegovom izvoznom artiklu i još nešto.

Nedavno, točnije u povodu Dana Europe ,imotski glazbenici pozvani su od strane naše Misije pri Vijeću Europe da održe svečani koncert u prestižnoj Victoria Hall dvorani u Ženevi.Na žalost zbog korone koncert je odgođen.No oni su samoinicijativno snimili i video spot u svome gradu svirajući Beethowenovu Odu radosti službenu himnu Europe.Izvedba i sam vide spot toliko se dojmio diplomatima Vijeća Europe da su ga uputili kao čestitku svim Europskim veleposlanstvima dajući mu pečat službene čestitke.

I za kraj samo mali povrat na početak ove priče.Čini se da nismo bili pretenciozni i svrstali imotsku glazbu kao vrijednost ne samo Hrvatske,već i Europe.Sretno Imoćani i čestitke za 150- ti rođendan.

Imotski HPO Gradska glazba nastupila je do sada u Bosni i Hercegovini,Sloveniji,Mađarskoj,Poljskoj,Češkoj,Njemačkoj,Austriji,Luxemburgu,Slovačkoj,Italiji,Francuskoj i Švicarskoj.Isto tako imotska glazba ,kao rijetko koja u Hrvatskoj već je izdala i tri nosača zvuka pod nazivom “Glazba s Modrog jezera”,koji su izvrsno primljeni kod glazbenih kritičara i javnosti.Snimili su i soundtrack film”Posljednja volja”(pjesma Luce).Pravi Europski orkestar.

Braco Ćosić

Fotografije: Braco Ćosić i arhiv HPO Gradske glazbe Imotski