Apolitični

Što će biti sa zagrebačkim knjižnicama?

Članove Knjižnica grada Zagreba prošlog tjedna neugodno je iznenadila najava smjenskog rada u 10 malih kvartovskih knjižnica i trajno zatvaranje knjižnice u Gornjem Vrapču. Je li to bio nužan potez Uprave KGZ-a ili tek sredstvo pritiska na Grad kao osnivača, pokazat će vrijeme, a mi smo istražili o čemu se točno radi

Pažnju na problem usmjerila nam je dugogodišnja članica knjižnice u Voltinom Nina Domazet, a u više od 40 godina članstva, kako kaže, nije doživjela nešto slično.

‘Našoj knjižnici gravitira otprilike 20 tisuća stanovnika naselja, pa i šire, jer u blizini sve do Trešnjevačkog placa nema knjižnice za odrasle. U našoj knjižnici održava se velik broj zanimljivih programa za sve generacije, njih trenutno čak šest (Pljesak u 6, Čitateljski klub, Radionica mozaika, učenje kineskog…). Također, postoje čitaonica za odrasle i dječji odjel, umirovljenici dolaze čitati novine, a djeca popodne nakon škole dolaze pisati zadaću i poigrati se. Knjižničari koji rade u njoj pravi su profesionalci, iznimno zainteresirani za kvalitetan rad s čitateljima i stanovnicima naselja. To je pravi mali kulturni centar našeg naselja, mnogi ga jako vole i trebaju i nije točno da nema dovoljno zaposlenih, barem ne u našoj knjižnici’, rekla nam je zabrinuta članica KGZ-a u Voltinom naselju.

Razgovarali smo i sa zaposlenikom KGZ-a, koji je htio ostati anoniman, a koji nam je izrazio zabrinutost za opstojnost knjižnica kao javnog prostora:

‘Mnogi od nas koji radimo u KGZ-u smatramo da je to samo početak urušavanja sustava knjižnica u Zagrebu.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay