Apolitični

Što ako se koronavirus proglasi pandemijom? Ne želimo pokrenuti lavinu paničnog skladištenja ako će 95% stanovništva bolest doživjeti kao laganu prehladu

Pandemija nije povezana s težinom bolesti ili stopom smrtnosti, već s geografskim širenjem. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, pandemija se proglašava kada se nova bolest, za koju populacija nije razvila imunitet, počinje ubrzano širiti svijetom.

Kada se proglasi pandemija, to znači da će vrlo vjerojatno doći do širenja zaraze u drugim zajednicama te vlade i zdravstveni sustavi moraju biti pripremni na takvo izvanredno stanje.

Epidemija je, s druge strane, nagli porast slučajeva oboljenja koji može biti jedinstven za jednu zemlju ili zajednicu, piše The Guardian.

Kada se proglašava pandemija?

Epidemiologinja Mary-Louise McLaws, koja je neko vrijeme radila kao savjetnica za WHO, rekla je kako su smjernice za proglašavanje pandemije pomalo nejasne jer ovise o modelima koji se mogu razlikovati između WHO-a i drugih zdravstvenih organizacija.

“No, postoji prag koji se ne smije prijeći i u tom slučaju WHO ipak ima posljednju riječ. Primjerice, SARS se pojavio 2003. godine. Mada je pogodio 26 zemalja, njegovo širenje se vrlo brzo obuzdalo te WHO nije proglasio pandemiju“, kazala je McLaws.

Što će se dogoditi ako WHO proglasi koronavirus pandemijom?

“Može li ovaj virus prerasti u pandemiju? Apsolutno. Je li se to već dogodilo? Po našoj procjeni, još ne”, dodao je.

Epidemiolog Nigel McMillan s instituta Menzies Health u Queenslandu kazao je kako ga brinu medijska izvješća koja previše senzacionalistički pišu o tome što pandemija zapravo znači.

“Ne želimo pokrenuti lavinu paničnog skladištenja hrane ili benzina ako će 95% stanovništva bolest doživjeti kao laganu prehladu”, rekao je.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay