Apolitični

Stižu OS za pametne automobile

Osobni automobili se transformiraju. Sljedeća generacija automobila bit će sve više autonomna, povezana, električna i ovisna o softveru. Iskustvo u automobilu u novim vozilima se gradi oko  digitalnog kokpita i automobilskog OS-a, navodi Chris Jones iz Canalysa. Digitalni kokpit je potpuno digitalni, softverski definiran, sustav nadzorne ploče u vozilu koji pomaže vozačima i putnicima u obavljanju ključnih funkcija vožnje. Digitalni kokpit uključuje klastere instrumenata, infotainment, navigaciju, ADAS, proaktivnu umjetnu inteligenciju, kontrole udobnosti i ostale usluge, koristeći multimodalna sučelja, u jednoj platformi.

Personaliziranna rješenja

Po svojoj prirodi, digitalne platforme kokpita su fleksibilne i skalabilne – proizvođači automobila mogu prilagoditi rješenja za stvaranje jedinstvenih, diferenciranih rješenja. Vlasnici, pa čak i više vozača istog vozila, mogu dodatno personalizirati ta rješenja. Značajke i funkcije mogu se poboljšati i razvijati sa softverom i firmverom koji se isporučuju putem OTA ažuriranja putem auto-cloud veze, sve više preko 5G mreža. Vozači i putnici imat će pristup trgovinama aplikacija s potencijalno tisućama aplikacija napravljenih posebno za korištenje u vozilu i većim, višestrukim zaslonima koji čine digitalne kokpite. Rješenja će postati proaktivnija, kontekstualno svjesna i inteligentnija u pružanju informacija i upozorenja vozačima kako bi im se pomoglo u donošenju pravovremenih i točnih odluka za sigurniju, udobniju vožnju i intervenirati kada je to potrebno.

Najava operativnih sustava

Glavne tehnološke tvrtke su uključene u kreiranje platformi digitalnog kokpita ili kao dobavljači ili integratori osnovnog rješenja za pametne automobile. Alibaba, Baidu, Google i Tencent najavili su svoje OS za automobile s opsežnim ekosustavom aplikacija i sadržaje kroz kokpit; dugoročni dobavljači automobilskog infotainment softvera BlackBerry QNX, Harman (tvrtka Samsung) i TomTom također razvijaju  različita rješenja i aplikacije; Huawei, Nvidia i Qualcomm na tržište donose mnoštvo tehnologija. Svima njima to područje postaje sve važniji tržišni sektor.

Cijeli članak možete pročitati na: mreza.bug.hr

Foto: Pixabay