Apolitični

Stigle su maske koje same ubijaju koronavirus. Da li nam daju preuveličani osjećaj sigurnosti?

U Hrvatskoj je posljednjih dana puno govora bilo o tzv. bakrenoj maski izraelske proizvodnje koja se reklamira kao višekratna i sigurnija jer ubija viruse. Prema informacijama koje smo dobili iz RiniGARD-a, tvrtke koja je uvozi, maska ima antibakterijska i antivirusna svojstva.

Na službenoj stranici kompanije piše da se virusi i bakterije filtriraju u višeslojnoj strukturi (oko 99%) te da se značajno uništavaju kada se nađu u kontaktu s tkanjem. Antivirusna svojstva daju joj mikro-čestice bakrenog oksida koje se nanose na slojeve maske. U RiniGARD-u tvrde da nema rizika od samo-inficiranja kada se dodiruje površina maske. Maska je 100% pogodna za recikliranje i odlaganje, a prikladna je i za osjetljivu kožu. Ne izaziva iritacije. Ima certifikate CE i FDA.

Ideja je ta da bi ona trebala omogućiti da se bez dezinfekcije ili pranja može nositi višekratno te da bakreni oksid u njoj uništava viruse još dok je nosimo kako bi se smanjio rizik od prijenosa virusa s površine maske u oči, nos i usta. Ona nije znanstveno neutemeljena jer bakrov oksid doista uništava viruse. Taj efekt odavno je poznat u medicini. To sve zvuči vrlo praktično i zanimljivo jer se veći efekt zaštite dobiva za manje novca i uz manje problema oko pranja, održavanja i odlaganja.

Prema uvozniku, za potrebe hrvatskih kupaca naručeno je 128.000 maski koje koštaju 40 kuna.

Njihov prvi i glavni problem jest dizajn koji bi trebao omogućiti da se mogu višekratno koristiti. Izraelske maske s bakrenim oksidom u suštini su iste po dizajnu i materijalu klasičnim jednokratnim kirurškim maskama. One se predstavljaju kao višekratne s time da se ne smiju prati. To predstavlja određeni problem jer će u roku od oko tjedan dana vjerojatno postati začepljene nekim česticama kože, masnoćama tijela, osušenom slinom, puderom koji se nanosi na lice, prašinom i sl. Stoga je pitanje mogu li one stvarno biti efikasne mjesec dana ili duže kako se reklamiraju.

Jedan od problema također je i mogući preuveličani osjećaj sigurnosti koji bi takve maske mogle stvarati. Naime, treba imati na umu da one, baš kao i obične kirurške maske, ne prianjaju savršeno uz lice, što znači da određene količine kapljica mogu proći, a da se ne filtriraju, sadržavale one bakreni oksid ili ne.

Također, treba istaknuti da antivirusne maske, mada mogu djelovati antimikrobno, neće ubijati viruse odmah, u sekundi, već kroz nekoliko minuta. Stoga uvijek postoji mogućnost sekundarne infekcije.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay