Apolitični

Steve Vai o monstruoznoj gitari i starenju uoči zagrebačkog koncerta, ali otkrio i koji mladi band podržava…

Popraćen žamorom i ponekom jekom iz ogromnih zvučnika koji su te večeri protresli Madrid, dobro raspoložen i pričljiv se na telefon javlja jedan od posljednjih velikih majstora gitare, 63-godišnji Steve Vai koji nakon četiri desetljeća albuma koji su pomaknuli granice sviranja spomenutog instrumenta, brojnih turneja i suradnji s mnogim legendarnim glazbenicima još uvijek oduševljava i inspirira publiku diljem svijeta.

– Ova turneja? Za sada sve ide savršeno – govori Vai opušteno iz zapozorja jedne madridske dvorane na čiju će pozornicu malo kasnije izvesti svoju “Hydru”, zvijezdu ovogodišnje europske turneje u sklopu koje će posjetiti i Hrvatsku, točnije, Dom Sportova 13. travnja. Veliki je Vai već tjedan dana “na cesti”, a tvrdi da su mu obožavatelji najveća podrška u ovim vremenima kada je održavanje turneja postalo teže nego ikada prije.

Posljednji je puta Vai posjetio Hrvatsku prije 11 godina i vrlo je se rado prisjeća, istaknuvši arhitekturu koju “kao klinac nije imao priliku vidjeti u SAD-u”. Doduše, razlika između ovogodišnjeg koncerta i tadašnjeg nastupa u dupkom punoj Tvornici Kulture je njegovim slušateljima fascinantna troglava zvijer zvana Hydra. 

Uvijek sam htio nešto posebno, nešto svoje i tako je, u suradnji s Ibanezom, nasta Hydra – prepričao je Steve Vai kojem je za inspiraciju pri dizajnu poslužio i film “Mad Max” te post-apokaliptični svijet tog filma u kojem mu je posebice svidio gitarist s gitarom sačinjenom od nekoliko različitih instrumenata i njihovih vratova od kojih su neki čak i bacali plamen.

Uz kreativni proces, pojavile su se poteškoće – Vai s negodovanjem prepričava kako je morao operirati prvo jedno, pa onda drugo rame jer je ipak, kako on kaže, star. Spomenute operacije su mu onemogućile da nastavi s koncertima kako je namjeravao, no Hydru je ipak „obuzdao” svirajući je na stalku napravljenom samo za nju.

Polyphia

Ružna gesta koja se često veže uz glazbenike starijeg kova je odbacivanje noviteta i mlađih kolega van žanra (posebice rock i metal glazbenika), ali i unutar žanra. Vai je na glasu kao jedan od „dobrica” u toj okrutnoj industriji, a nedavno je surađivao i objeručke prihvatio jedan od najunikatnijih rock i metal bendova današnjice – Polyphiju.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Promo