Apolitični

Stephen King na sudu se bori protiv smanjivanja honorara za pisce

Spajanje američkih izdavača Penguin Random House i Simon & Schuster teško 2,2 milijarde dolara moglo bi biti opasno po pisce

Recesija i ekonomska kriza koje prijete svjetskom gospodarstvu svoje kobne posljedice mogle bi imati u svim segmentima kulture. Baš zbog toga pažnju svjetske javnosti privlači jedan sudski spor koji nadilazi granice SAD-a. Naime, Ministarstvo pravosuđa SAD-a pokušava izboriti zabranu spajanja dviju velikih izdavačkih kuća.

Riječ je o čuvenom Penguin Random Houseu i izdavačkoj kući Simon & Schusterom, a obje spadaju u tzv. veliku petorku američkog izdavaštva. Poslovni podaci kažu da je to spajanje teško 2,2 milijarde dolara, a zbog njega su u panici brojni autori, koji tvrde da će takav izdavački konglomerat ozbiljno rušiti njihove honorare za novonapisana djela, ali i zarade koje će im pripasti od najvećih literarnih hitova, koje su već napisali ili koje će tek napisati.

Među tim autorima je i čuveni pisac horora Stephen King, zasigurno jedan od najplodnijih i najpoznatijih američkih pisaca današnjice.

On je prošli tjedan svoje viđenje opasnosti za najtiražnije autore iznio pred saveznim sucem koji odlučuje o tome može li se spajanje ovih izdavačkih giganata nastaviti.

Stephen King svjedočio je u ime onih koji žele zaustaviti to spajanje i koji tvrde da bi ono dovelo do nižih akontacija za najveće autore, posebice one koji po naslovu isporučenom izdavaču zarađuju od 250 tisuća dolara naviše.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay