Apolitični

Štednja propada, ljudi u panici ulažu nelogično. Kako stoje kriptovalute?

Pandemija i rat u Ukrajini “skrivili” su inflaciju, a ona prouzročila val poskupljenja. Jedni su je pohrlili pretvarati u internacionalno snažne valute, drugi sasvim nelogično u precijenjene stambene kvadrate, a nešto mudriji u investicijsko zlato.

Kako u tom smislu stoje kriptovalute?

–  Tu temu prvo treba sagledati s drugačijeg aspekta od onog s koje je promatra većina. Mnogi o kriptovalutama razmišljaju na kratke staze, stalo im je do toga da što brže nešto zarade, i to nije samo pitanje trgovine kriptovalutama nego općenito našeg mentaliteta onakvog kakav jest. Gledajući realno, kriptovalute su deflatoran asset jer ih u svakom trenutku ima manje s obzirom na instrumente koje imaju ugrađene u sebi – kaže nam Marinko Parić, koji se dugi niz godina aktivno bavi analiziranjem, istraživanjem i trgovanjem kriptovaluta.  

Naš sugovornik tvrdi da skepsa financijskog establišmenta prema tržištu kriptovaluta više ne postoji.

– Ne da više ne postoji, već se upravo jedan GP Morgan, koji je svemu tome snažno oponirao, i to do prije samo dvije, tri godine, prometnuo u velikog zagovaratelja kriptovaluta. Oni su u to tržište kapitala ubrizgali stotine milijardi dolara. Oni ga, zapravo, danas i predvode, kao i Wells Fargo Bank of America i mnogi, mnogi drugi. Onaj upitnik koji je visio nad kriptovalutama prije tri, četiri godine, u smislu što će od svega toga biti i treba li u to ulagati ili ne – više ne postoji.

Da biste sve shvatili u vezi trgovine kriptovalutama, morate, ističe Parić, učiti.

– Znanje je moć. Informacija je u današnjem vremenu od presudne važnosti. Zato i vodim akademiju na kojoj podučavam ljude na materinjem jeziku i što jednostavnije vještinama baratanja novim tehnologijama, da bi naposljetku shvatili u što ulažu svoj novac.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay