Apolitični

Stavljate ljetne gume, evo najboljih i najgorih!

Iznenadit ćete se koje mogu biti pogubne i na kiši i na suhom!

Povodom velikog jubileja, 50 godina od objavljivanja prvih testova automobilskih guma, europski autoklubovi i HAK priredili su pravi spektakl te prvi put u povijesti rigoroznim ispitivanjima podvrgnuli rekordnih 50 različitih ljetnih pneumatika. Izabrana dimenzija bila je, očekivano, ovoga trenutka najpopularnija i najzastupljenija na tržištu, oznake 205/55 R16. Kako to i dolikuje velikoj obljetnici, ujedno su uvedene i određene novine u način testiranja i bodovanja, pa se tako ukupna ocjena odsad računa na osnovu rezultata u dvije velike kategorije, navodi HAK.

Prema novim kriterijima ocjenjivanja, sigurnost vožnje nosi 70% bodova, a tzv. ekološka ravnoteža preostalih 30%. Sigurnost vožnje sastoji se od dvije već poznate potkategorije – ponašanje na suhoj (40%) i mokroj (60%) podlozi, dok ekološku ravnotežu čini: predviđena kilometraža (40%), izdržljivost (20%), potrošnja goriva (20%), buka (10%) i premijerno – održivost (10%).

Kad smo već kod ekologije, onda odmah na startu kažimo da ni u jednom od 50 testiranih primjeraka nisu pronađeni tragovi opasnih kontaminirajućih tvari, što je iznimno pozitivna vijest.

Bez obzira na to kako masivan bio, ni ovaj test, poput nekih prethodnih, nije iznjedrio proizvod s maksimalnom ocjenom izvrstan. 

Što se tiče najboljih, na vrh poretka isplivala su dva mini pobjednika: Goodyear Efficient Grip Performance 2 i Continental PremiumContact 6.

Goodyearov pneumatik je bio dosta bolji na području ekološke ravnoteže koja nosi 30% bodova (1,7 – 2,6), dok je Continentalov pneumatik bio dominantniji na polju sigurnosti vožnje koja nosi 70% bodova (1,8 – 2,1).

Odmah do njih, sa samo desetinku slabijim rezultatom, na treću se poziciju smjestio Michelin Primacy 4+ (ukupni prosjek 2,1), koji je bio najbolji u manje vrijednoj kategoriji (1,6), ali i najslabiji u onoj vrednijoj (2,3).

Analiza po najvažnijim potkategorijama s područja sigurnosti vožnje pokazuje da se na suhoj podlozi slavljenik skriva iza naziva Falken Ziex ZE310 EcoRun. Ova guma vozaču nudi najbolje povratne informacije s upravljača, testnim vozilom (VW Golf VIII) upravljalo se iznimno precizno i u potpunosti prema željama vozača. Ništa slabiji Falken nije bio ni pri rubno visokim brzinama, a istaknuo se i po kratkom zaustavnom putu (s 37,4 metra bio je samo metar i pol slabiji od najboljeg ‘kočničara‘ Continental PremiumContacta 6).

Cijeli članak i ostale podatke i tablice možete pronaći na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay