Apolitični

Startup tvrdi da je izradio bateriju koja traje 28 tisuća godina! Za mobitel 9 godina!

Američka kompanija NDB (kratica dolazi od Nano Diamond Battery) tvrdi da ima tehnologiju kojom može izraditi bateriju s “vječnim” rokom trajanja. Njihove baterije ne bi trebalo nadopunjavati, a mogle bi davati određenu količinu električne energije kroz razdoblje od čak 28 tisuća godina. Kao takve, baterije NDB-a mogle bi se koristiti u specijaliziranim svemirskim misijama i drugim primjenama koje zahtijevaju dugotrajan rad i ne nude mogućnost punjenja.

Tajna ove tehnologije leži u izvoru energije unutar baterije – nuklearnom otpadu. NDB je zamislio da se kao izvor energije koriste radioaktivni izotopi iz nuklearnog otpada, primjerice ostaci radioaktivnog grafita. Uz takav izvor zračenja smjestio bi se i dijamantni kristal koji bi apsorbirao toplinsku energiju iz izotopa. Budući da se vrijeme poluraspada predloženih izotopa 14C mjeri u tisućama godina, ovakve “nuklearne baterije” mogle bi davati energiju gotovo vječno.

Sklop u kojem se radioaktivno zračenje pretvara u energiju bio bi zaštićen dodatnim slojevima sintetičkih dijamanata, pa bi prema van zračenje ovakve baterije bilo minimalno, otprilike na razini zračenja ljudskog tijela, samim time i bezopasno!

Devet godina bez punjenja mobitela?

Kad je riječ o komercijalnoj primjeni, NDB zamišlja da bi malene baterije ovog tipa u budućnosti mogle biti ugrađivane u uređaje poput mobitela ili električnih vozila. Navodno bi u takvoj primjeni bez punjenja mogle funkcionirati do devet godina bez prestanka.