Apolitični

Stari zanati

Stari zanati mlađim generacijama ipak nisu nepoznati. U to smo se mogli uvjeriti posjetivši Solin kada smo upoznali mlade koji svoje slobodno vrijeme krate njegujući upravo stare zanate i to lončarstvo te izradu luka i strijele.
Lončarstvo je blizak zanat ljudskom rodu još otkako je čovječanstva, no zbog prirodnih ograničenja, nedostatka gline, resursa potrebnog za lončarenje, taj zanat nije bio svima dostupan. U današnje vrijeme glina jest dostupna, stoga takvih ograničenja za one koji se žele baviti lončarstvom nema. Uz glinu za svladavanje tehnike lončarstva potrebno vam je ručno kolo. Ručno kolo je drvena okrugla ploča nataknuta na osovinu i povezana s četiri stupića pričvršćena na ploču koju lončar okreće nogom posjednut na niski stolac ili na zemlju. Brzina okretaja ploče diktira i brzinu izrade posude koju kada se nakvašena glina postavi na kolo, lončar dimenzionira. Posuda se po izradi skida s kola koncem te se peče na 900 do maksimalno 980ºC.
Počnete li se baviti lončarstvom, zasigurno ćete uštedjeti novac na kupnju posuda za domaćinstvo, ali i u dogledno vrijeme, budete li u tome vješti, i zaraditi novac.
Prvi luk i strijelu čovjek je izradio prije nešto više od dva milijuna godina. Danas se tim zanatom malo tko bavi, ali da bi vam taj zanat bio barem malo poznat otkrivamo vam ukratko kako napraviti luk ili strijelu. Za izradu luka i strijele potrebno vam je drvo, a kao najbolja vrsta drveta preporučuju se: tisa, brijest, bagrem, jasen, javor i breza. Komad drveta potreban za izradu luka mora biti dug barem dva metra, dok za strijelu treba biti dug od minimalno dvadeset do maksimalno dvadeset i pet centimetara. Savjetujemo da pri izradi tih predmeta svakako potražite savjet stručnjaka.

Jedini recept za uspjeh u svladavanju tehnike lončarstva te izrade luka i strijele je jaka želja za učenjem i spremnost na česte greške u radu.
Više u kategoriji: život
Jelena Perko, mag. oec.