Apolitični

Stari Grad slavi svog zaštitnika, Sv. Roka

Stari Grad slavi svog zaštitnika, Sv. Roka, a svečanosti su nazočni brojni gosti ovog dijela najsunčanijeg otoka.
Povodom proslave Dana grada i blagdana nebeskog zaštitnika sv. Roka u Starome Gradu u prepunoj Čitovnici održana svečana sjednica Gradskoga vijeća. Uz predsjednika Gradskoga vijeća Prospera Vlahovića koji je vodio sjednicu, okupljenima se obratio i gradonačelnik Vinko Maroević. Odmah na početku istaknuo je da se ne želi vraćanje u prošlost, ne želi traženje krivaca i „što bi bilo da je bilo” promišljanja, tim više što Stari Grad čeka teško razdoblje.


Usprkos svečarskom raspoloženju, gradonačelnik se u svome govoru osvrnuo na tešku situaciju u gradu nastalu ovrhom za deposedirano zemljište hotela „Helios”. Ovrha je, naime, u grad stigla ovoga tjedna i temeljem odluke Općinskog Suda u Starome Gradu FINA je s gradskih računa počela dizati sredstva na ime naknade bivšim vlasnicima zemljišta, što bi u konačnici moglo iznositi gotovo 20 milijuna kuna, što je visina dvaju proračuna Staroga Grada.

Gradonačelnik je rekao da će nastojati da dio tog tereta preuzmu država i županija. Naglasio je da će pokušati oživotvoriti sve projekte koje su započeli njegovi prethodnici, zalagati se za zajednički rad svih političkih stranaka u Gradskom vijeću. Rekao je da stručni tim radi na izradi desetogodišnjeg plana razvoja Staroga Grada, od 2013. do 2023., te da će ubuduće detaljno izvještavati sugrađane o radu u gradu i na otoku.
Istaknuo je gospodarski i infrastrukturni značaj izgradnje novog dijela luke, a nakon sezone najavio je nastavak radova na projektu kanalizacije i Doma za stare i nemoćne, izgradnju novih vezova na predjelu Priko, nastavak radova na cesti prema Rudini kao i na ostalim lokalnim cestama. Posebna pozornost, rekao je gradonačelnik, posvetit će se funkcioniranju Agencije za upravljanje starogradskim poljem te je izrazio nadu da će se za tri godine 2400. obljetnica utemeljenja grada biti održana na popločanom i uređenom Tvrdalju.


Okupljenima se obratio i Luka Brčić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije i izrazio vjeru u to da će Županija kao i dosad dati podršku projektima i planovima grada i otoka, posebice istaknuvši ulogu Županijske lučke uprave u izgradnji nove luke, kao i Županijske uprave za ceste preko koje su uložena znatna sredstva u infrastrukturu otoka. Najavio je pomoć pri izgradnji Doma za stare, te suradnju u projektu energetske učinkovitosti SOLUTION.
Na svečanoj sjednici dodijeljena su i javna priznanja. Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena Nikoli Domančiću, a ovogodišnje javno priznanje, Povelja zahvalnosti Grada Staroga Grada, otišlo je i u ruke fotografu Petru Botteriju za svjetski uspjeh u području umjetničke fotografije i ujedno iznimni doprinos prezentaciji i promidžbi Staroga Grada u svijetu. Povelje Saveza udruga – Hrvatskog sabora kulture za 60. godišnjicu članstva uručene su Ivi Tadiću i Nikši Dulčiću, zaslužnim članovima Hrvatske gradske glazbe Stari Grad.

Sjednici su uz gradonačelnika Staroga Grada Vinka Maroevića, njegovog zamjenika Vedrana Deletisa, vijećnike, djelatnike gradskih službi, članove stalnih radnih tijela Gradskog vijeća, čelnike političkih stranaka i brojne građanke i građane prisustvovali i gosti: saborske zastupnice Đurđica Plančić i Vanja Posavec, saborski zastupnik i osobni izaslanik predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Ante Sanader, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić, pomoćnik ministra poljoprivrede i ravnatelj Ravnateljstva za robne zalihe Ivo Milatić te članovi Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije. Sjednici su prisustvovali i gradonačelnici i predstavnici gradova prijatelja: grada Samobora, mjesta Velike Opatovice, mjesta Kunstat i mjesta Letovice iz Češke Republike, općine Zagorje ob Savi iz Republike Slovenije te predstavnike Hrvatske manjinske samouprave iz Republike Mađarske, kao i predstavnici susjednih gradova i općina – Hvara, Jelse i Sućurja te izaslanstvo grada Splita te predstavnici Katoličke Crkve.

Stari Grad slavi

U nastavku proslave u večernjim satima uslijedila je sveta misa pred crkvom sv. Petra i procesija s kipom sv. Roka. U programu su, uz prodajni sajam i gastronomsku večer bili i koncerti grupe Boss i Ivane Kovač & Banda te vatromet. Večeras je na programu koncert klape Sinj te instrumentalni koncert Ansambla „Hoverla” na Tvrdalju i Ivane Kovač, a proslava Dana grada i blagdana sv. Roka koja traje od utorka završava u nedjelju koncertom Faroskih kantadura na Trgu Velo Podloža.