Apolitični

Stari Grad slavi povodom 2400 godina utemeljenja

Stari Grad je u sljedećim tjednima i mjesecima domaćin obilježavanja proslave 2400 godina od svog utemeljenja. Program započinje od utorka, 5. srpnja 2016. na trgu Škoru gdje će se održati degustacija hvarskih vina i izložba antičkog kruha u 20:00 sati.

Idemo redom, Stari Grad 21. stoljeća mali je turistički grad čije je glavno obilježje slojevita povijest koja je mnogim svojim sastojcima ulančana u univerzalni, posebno mediteranski prostor. Velika obljetnica koju obilježava ove godine potvrda je višestoljetnog kontinuiteta, ali i zalog budućnosti.
Od 2008. najstariji dio grada je pod UNESCO zaštitom kao Protected World Heritage Site, a ta titula je više nego zaslužena zato što je Starogradsko polje prekrasno jednako kao što je povijesno važno. Klapsko pjevanje koje je na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine od 2012. godine ujedno je i dio života otočana, stoga se nemojte iznenaditi čujete li klapu kako pjeva ispred kafića ili pak na rivi bez posebnog razloga. A kako Hrvatska gradska glazba Stari Grad ove godine slavi 140. obljetnicu od osnutka, pripremili su ciklus koncerata koji će se održavati tijekom čitavog ljeta uz goste iznenađenja.

Stari Grad slavi veliku obljetnicu


Proslava 2400 godina od svog utemeljenja 384. god. pr. Kr. popraćena je mnogim kulturnim, sportskim i zabavnim događanjima. Bez obzira na to jeste li ljubitelj klapske pjesme ili ste više skloni sportskim aktivnostima, u sljedećim mjesecima moći ćete pronaći nešto za sebe u Starome Gradu.
Dane 5. i 19. srpnja u 20:00 na trgu Škor upriličit će se degustacija hrvatskih vina i izložba antičkog kruha. Za najmlađe od 10. – 22. srpnja održava se ljetna škola gitare GITARASTRA, a polaznici održavaju koncerte za javnost svaku večer u crkvi sv. Ivana u 21:00.
Dana 14. srpnja u 21:00, također u crkvi sv. Ivana održat će se još jedan od koncerata klape Faroski Kantaduri koji su svoje susrete otočnih klapskih pjevača započeli već u svibnju.
Dana 30. srpnja 2016 u 21:00 u ljetnikovcu Petra Hektorovića održat će se susret čakavskih pjesnikinja otoka Hvara koje će nas recitalima poezije uvesti u zvjezdanu noć.
Na blagdan Gospe Snježne i Oluje, 5. kolovoza 2016. u 21:30 na starogradskoj rivi pozivamo vas na koncert violončelistice Ane Rucner.

Stari Grad fešta…


Osim pregršt aktivnosti koje možete raditi u Starom Gradu, nikako ne propustite 16. kolovoza kada obilježavam Feštu Sv. Roka i proslavu Dana grada Staroga Grada s bogatim programom i autohtonim doživljajima.
Krajem mjeseca održava se 41. Faros maraton, međunarodno prvenstvo hrvatske u daljinskom plivanju koji se po prvi puta održao 1976. godine. Od prvog pobjednika, legendarnog Veljka Rogošića, pa do posljednjeg Marka Warkentina (SAD) na stazi u starogradskom zaljevu ogledali su se svi najbolji europski i svjetski maratonci i nema svjetskog ili europskog prvaka koji nije plivao na Faros maratonu. 41. Faros Maraton održat će se 27. kolovoza s već tradicionalnim startom u 8 sati ispred Gradske vijećnice.
Pridružite nam se u nizu slavlja organiziranih povodom 2400 godina stvaranja novih iskustava!