Apolitični

Stari Grad slavi 2400 godina

U doba antičke Olimpijade 384. godine pr. Kr., točno prije 2400 godina, prema povjesničarskim bilješkama Diodora Sicilskoga, zabilježeno je utemeljenje grada Farosa, na mjestu današnjeg Staroga Grada.

Godine 2016. obljetnica osnutka zaokružila se na puna dvadeset i četiri stoljeća, pa su stanovnici Staroga Grada u suradnji s Turističkom zajednicom Stari Grad odlučili čak 2400 godina svog postojanja obilježiti višednevnom proslavom. Osim zabave cjelokupnog mjesta i gostiju otoka, cilj organizacije je i ukazati na ljepote i vrijednosti mjesta zbog kojih je Stari Grad upisan i u UNESCO-ovu listu mjesta bogate kulturne i prirodne baštine. U prilog tome ide i nacionalna veličina ovog događaja, budući da je to najstariji zabilježeni datum o osnutku nekog mjesta u Hrvatskoj.

Stari Grad slavi 2400 godina

Višednevna zabava započinje 7. rujna, a trajat će do 11. dana u mjesecu.

Kao uvertira u sami događaj poslužit će otvorenje izložbe Jagode Buić 6. rujna u Muzeju Staroga Grada, a svečano otvorenje proslave odvit će se sljedeći dan otvaranjem međunarodnog znanstvenog skupa Faros i Starogradsko polje u Gradskoj knjižnici.

Predavanja međunarodnog skupa nastavit će se i sljedeći dan, nakon čega će uslijediti predstavljanje knjige „Faros: osnivanje antičkoga grada”, a večer će se zatvoriti danom otvorenih paluba na festivalu mora i mornara Dani u vali. Atmosferu će podignuti i jazz koncert kvarteta Repasaž.

Sljedeća dva dana bogatim programom svi okupljeni moći će se zabaviti, ali i saznati ponešto o prirodnim vrijednostima kojima obiluje Stari Grad, maritimnoj baštini i tradicijskoj floti brodova. Predivan morski ambijent dodatno će uveličati noćna parada brodova pod nazivom „Ples jedara i svjetla”, a za glazbeni dio večeri pobrinut će se najavljeni jazz kvartet.

U nedjelju, 11. rujna, svečanim otkrivanjem ploče Ulice otoka Parosa program će se zatvoriti uz zvukove Hrvatske Gradske Glazbe Stari Grad.

Iz organizacije pozivaju sve građane Staroga Grada, ali i sve goste da svojom prisutnošću uveličaju kulturno-zabavno obilježavanje 24 stoljeća starogradske povijesti, kulture i tradicije.