Apolitični

Stari Grad: Počeo 3. Međunarodni festival mora, pomorstva i maritimne baštine

Otvorenjem multimedijalne izložbe ‘Barke’, u Muzeju Staroga Grada na otoku Hvaru, počeo 3. Međunarodni festival mora, pomorstva i maritimne baštine ‘Dani u Vali’.

Multimedijalnu izložbu ‘Barke’ čine tri elementa: fotografije Bojana Brecelja o gradnji drvenih barki na otoku Samosu u Egejskom moru, jednom od rijetkih mjesta na Mediteranu gdje su drveni brodovi traženi, a majstori još uvijek imaju dosta posla.

Drugi element su keramičke forme Ivane Petan, a treći element izložbe je vizualno-zvučna priča, video-projekcija MEDLand projekta   putovanje brodom Nalu otocima Sredozemlja.

U starogradski zaljev uplovit će 50-ak starih drvenih brodova s cijelog Jadrana te iz Slovenije i Crne Gore, s 250 članova posada.

Četverodnevni program na moru otvorit će veslačka regata. Kao posebnu atrakciju Bavčević izdvaja gostovanje posada iz Omiša, koje će uprizoriti povijesnu bitku između omiških gusara i Mlečana, i tzv. ples jedara, noćnu plovidbu obasjanu posebnom “svjetlosnom  scenografijom”.

Na ‘Dane u Vali’ dolazi i deset novinara specijaliziranih za turizam, nautiku i gastronomiju iz Francuske, Italije, Slovenije, Austrije, Njemačke, Rusije i Mađarske.

Na festival dolaze i delegacije najvećih festivala maritimne baštine u Europi Escale e Sete i Tjedan zaljeva Morbihan jer se već ovoga proljeća počelo razgovarati o tome da na sljedećem festivalu Dani u Vali 2021. godine počasni gost bude Republika Francuska.

Cijeli članak možete pročitati na: magazin.hrt.hr

Image by Joëlle Moreau from Pixabay