Apolitični

Stalno se reklamiraju naočale za rad na računalu. Studija: Beskorisne su

Ublažavaju naprezanja i suhoću očiju. Ublažavaju glavobolju i omogućuju bolji san. Sprječavaju gubitak vida. Tako se reklamiraju naočale za rad na računalu. Međutim, najbolji znanstveni rezultati kojima trenutno raspolažemo pokazuju da te naočale vjerojatno nisu korisne ni za što od toga. Rezultat je to Cochraneovog sustavnog pregleda literature, objavljenog jučeru kojem su objedinjeni rezultati 17 istraživanja na tu temu.

Što su naočale za rad na računalu?

Na tržištu postoje brojni modeli naočala koji se nazivaju “naočale za rad na računalu”, “naočale za računalo”, “naočale za plavo svjetlo”, “naočale za računalo za zaštitu od plavog svjetla”. Te naočale koje blokiraju plavo svjetlo imaju filtere u svojim lećama koji blokiraju ili upijaju plavo svjetlo, a u nekim slučajevima i UV svjetlo, pa onda manje tog svjetla dolazi do oka.

Međutim, to grozomorno plavo svjetlo kojeg bismo se trebali strašno bojati ne dolazi samo iz ekrana. Sunce je prirodni izvor plavog svjetla. Štoviše, sunčeva svjetlost naš je glavni izvor plavog svjetla. Zato smo plavoj svjetlosti najviše izloženi kad boravimo vani, na dnevnom svjetlu.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay