Apolitični

U srpnju proslava 370. obljetnice oslobođenja Klisa od Turaka

Povodom 370. obljetnice oslobođenja Klisa od Turaka na toj će se tvrđavi krajem srpnja održati dvodnevni povijesno-scenski spektakl “Uskočki boj za Klis”, na kojem se očekuje sudjelovanje više od 250 članova povijesnih postrojbi i viteških skupina iz cijele Hrvatske, priopćila je u srijedu Općina Klis.

Pokroviteljica tog velikog spektakla bit će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je istaknula iznimnu važnost obilježavanja te obljetnice s obzirom da je tvrđava Klis bila jedna od najvećih i najvažnijih obrambenih utvrda na hrvatskom tlu i simbol početka oslobađanja hrvatskih krajeva u tom vremenu.

Iz Općine Klis najavljuju kako će u spomen na oslobođenje Klisa i okolnih krajeva od osmanske vlasti davne 1648. godine nizom prigodnih aktivnosti obilježiti ovu važnu obljetnicu. Prva prigodna aktivnost bit će već 23. ožujka, kad će se održati svečana promocija nedavno objavljene knjige ‘Kandijski rat i oslobođenje Klisa od Turaka godine 1648.’. Autor knjige poznati je povjesničar, akademik i člana HAZU-a Stjepan Krasić, koji je na temelju svih dostupnih povijesnih izvora obradio taj značajni događaj.

Povijesno-scenski spektakl “Uskočki boj za Klis” održavat će se 27. i 28. srpnja i tako vratiti sve posjetitelje u slavne dane hrvatske borbe za slobodu i obrane Klisa od tuđinskih osvajača. Kako stoji u priopćenju, tijekom ta dva dana preko 250 članova povijesnih postrojbi i viteških skupina iz cijele Hrvatske i Europe proći će kroz slavnu klišku Tvrđavu, uz domaćinstvo Povijesne postrojbe Kliški uskoci.

Cijeli članak možete pročitati na: direktno.hr

Foto: Shutterstock