Apolitični

Srednjovjekovna gradska jezgra oku privlačna

Središte Omiša kojeg čine kamene kuće povezane uličicama – kalama i trgovima na kojima se odvijao cjelokupni život posebno je lijepo i oku privlačno.

Sve su kamene kuće lijepo arhitektonski uređene, a na poseban način ističe se kuća u kojoj je uprava Festivala dalmatinskih klapa.
Zanimljiva je i renesansna „kuća sretnog čovjeka“, nazvana zbog natpisa na latinskom jeziku koji se nalazi na lučnom nadvratniku: „Zahvaljujem ti, Gospode, što sam bio na ovom svijetu“.
Povjesničari i arhitekti vrlo su jasno opisali samo središte života Omiša pa ističu sačuvana istočna vrata, a zapadna vrata, koja su se nalazila na obali rijeke, porušena su sa zidinama 1862. godine. Natpis, koji se nekada nalazio na vratima, ugrađen je u zid na koji se danas naslanjaju dvije kuće.
Spominje se i popularna Despotovića kuća na kojoj se nalazi natpis na hrvatskom jeziku i kamena ploča iz 1811. godine, a svjedoči o trgu. Trg je postojao i prije 1811. godine, a na njegovu važnost ukazuje i stup srama koji se nalazi u Smokvici, za čiji je kapitel pričvršćen grb mletačkog providura i tu se najvjerojatnije nalazi od 1617. godine.

Podsjetimo vas da ovaj lijepi grad ima osam crkava. U starim gradskim zidinama su crkve sv. Mihovila, sv. Duha, sv. Roka, a izvan zidina drugi su sakralni objekti, crkve sv. Petra na Priku, sv. Luke, sv. Marije na starom omiškom groblju – Vangrad, franjevački samostan s crkvom Gospe od Karmela na Skalicama, kao i crkva sv. Stjepana te ostatci crkve sv. Ivana u Borku.
Sve one zajedno uz povijesnu vrijednost srednjovjekovne gradske jezgre daju posebnu sakralnu ljepotu i zainteresiranost kod mnogih koji posjećuju grad sljubljen s Cetinom i morem.

Više u kategoriji: Kulturna baština

Izvor: brzet.hr
Foto: tz-omis.hr

D. Šabić, mag. nov.