Apolitični

Sredinom mjeseca imat ćemo priliku golim okom vidjeti rijedak astronomski spektakl

Vidjeti planete Sunčevog sustava poravnate u urednu liniju jedno je od mnogih zadivljujućih iskustava promatranja zvijezda koje možemo dobiti, a u travnju ćemo imati priliku vidjeti upravo jedan takav događaj na nebu.

Od sredine travnja, gledano na Zemljinoj sjevernoj hemisferi, moći će se vidjeti Saturn, Mars, Veneru i Jupiter poredane u gotovo savršenu planetarnu liniju na nebu prije zore.

Poravnanje se počinje formirati oko 17. travnja, ali će biti najvidljivije ujutro 20. travnja, prije izlaska sunca i pogledom prema istoku.

Nekoliko dana kasnije, oko 23. travnja, poravnanje bi trebalo postati još spektakularnije, s Mjesecom koji će se istoj zabavi pridružiti s desne strane.

Nadalje, 24. lipnja, svi ostali planeti Sunčevog sustava – Merkur, Venera, Mars, Jupiter, Saturn, Neptun i Uran – spojit će se zajedno u još većoj planetarnoj liniji, iako će promatračima vjerojatno trebati dalekozor ili teleskop za uočavanje Neptuna i Urana. To poravnanje će se također protezati na većem dijelu neba, otežavajući njegovo prepoznavanje ili fotografiranje.

Ne dobijemo uvijek ovu priliku, istaknula je za Live Science profesorica astronomije Michelle Nichols iz čikaškog Adler Planetarija.

Izvor: Live Science

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr/

Foto: Pixabay