Apolitični

Spušta se nezapamćena željezna zavjesa za ruske kulturnjake

U manje od tjedan dana, neki od vodećih svjetskih plesača, opernih pjevača i dirigenata ostali su bez posla na Zapadu nakon ruske invazije na Ukrajinu. Njihovi su nastupi otkazani, a karijere ugrožene.

“Čak i na vrhuncu hladnog rata, kulturna razmjena između ruskih, američki i europskih umjetnika se nastavila. Naravno, uvijek je bilo napetosti, no bilo je izvedivo”, rekao je ravnatelj njujorške operne kuće Metropolitan Peter Gelb i dodao da današnja situacija nadilazi hladni rat i da se radi o „pravome ratu”.

Metropolitan je raskinuo svoju suradnju s Boljšojem i bojkotirat će sve umjetnike bliske Putinu, a istu odluku su donijeli Pariška opera i mnoga druga mjesta diljem Europe.

Posjet Boljšoj teatra Londonu, koji je bio predviđen za ovo ljeto, otkazan je.

Ruski koreograf Aleksej Ratmanskij, bivši ravnatelj Boljšoja koji je odrastao u Kijevu, odustao je od nove baletne priredbe koju je pripremao u Moskvi i vratio se kući u New York.

Laurent Hilaire, francuski ravnatelj moskovskog baleta Stanislavski, podnio je ostavku na dotadašnju funkciju koju je obavljao pet godina. 

Dvije superzvijezde, koje se smatraju bliskima Putinu, posebno su teško prošle.

Dirigent Valerij Gergijev, kojega smatraju najboljim u njegovoj generaciji, smijenjen je s mjesta ravnatelja Minhenske filharmonije i mnoga su ga kazališta, a i njegov vlastiti agent, proglasili personom non grata.

I sopranistica Anna Netrebko, međunarodna kraljica opere, otkazuje svoje nastupe u Metropolitanu.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr